De situatie rondom Ranbaxy producten in Nederland

Sinds vorige week is Ranbaxy voornamelijk via het programma Nieuwsuur in het nieuws. Sindsdien krijgen wij patiënten in de Apotheek met vragen over hun medicijn. Er staat een uitleg van Focus Farma op haar website die wij gebruiken in onze apotheek als er patiënten komen met vragen aangaande de Ranbaxy producten.

Misschien handig voor u om deze informatie te delen met uw personeel.

Hier het bericht van de Focus Farma website www.focusfarma.nl 

Heeft u vragen: bel of mail ons!

Wij hopen u met onderstaande berichtgeving zo volledig mogelijk te informeren betreffende de situatie van Ranbaxy producten in Nederland. Mocht u toch nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op:

Telefonisch:       075 – 612 0511

E-mail:              info@focusfarma.nl

Wat is de situatie rond Ranbaxy producten in Nederland

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)  weert als voorzorgsmaatregel grondstoffen uit de Toansa fabriek van Ranbaxy. Grondstoffen en geneesmiddelen die met deze grondstoffen zijn gemaakt mogen tijdelijk niet meer geïmporteerd worden, maar de huidige voorraden mogen wel gewoon gebruikt worden.

 

Ranbaxy geneesmiddelen zijn veilig

Geneesmiddelen die met grondstoffen uit deze fabriek  zijn gemaakt zijn volledig veilig, en kunnen door de patiënt gewoon gebruikt worden. Dit wordt ook duidelijk aangegeven door de inspectie in haar persbericht van 24-01-2014.

De geneesmiddelen zijn gegarandeerd veilig, omdat de grondstoffenfabriek  de grondstof levert aan andere fabrieken, waar er geneesmiddelen van worden gemaakt, zoals  pillen en capsules. Een uitgebreid testprogramma garandeert de kwaliteit van het geneesmiddel:

  • In de fabrieken waar de geneesmiddelen gemaakt worden, worden alle grondstoffen voor verwerking  uitgebreid getest.
  • Alle geneesmiddelen worden na voltooiing van de productie 2 x uitgebreid getest, namelijk in de fabriek zelf  en nogmaals bij binnenkomst in Europa.

Waarom neemt de Inspectie deze voorzorgsmaatregel?

Volgens de Amerikaanse autoriteiten (de FDA) heeft Ranbaxy in de Toansa fabriek, bij sommige interne (her) keuringen de procedures niet goed gevolgd.  De IGZ heeft naar aanleiding van de conclusies van de FDA de voorzorgsmaatregel getroffen, in afwachting van een beslissing van de Europese Autoriteiten.

Welke producten worden gemaakt met grondstoffen uit de Toansa fabriek?

In Nederland zijn er twee Ranbaxy producten op de markt,  die worden gemaakt met grondstoffen uit de Toansa fabriek, in diverse doseringen. Zie de tabel hieronder voor de productinformatie. De naam, de dosering en het RVG nummer staan op het doosje vermeld. Het ZI-nummer is een administratief nummer dat gebruikt wordt in apotheken.

Naamgeving Doseringen RVG-nummers ZI-nummers*
Atorvastatine Ranbaxy 10 mg20 mg

40 mg

80 mg

10 mg: RVG 10898120 mg: RVG 108982

40 mg: RVG 108983

80 mg: RVG 108984

10 mg: 1576008120 mg: 15760103

40 mg: 15760111

80 mg: 15760138

Tamsulosine Hcl Ranbaxy 0,4 mg RVG 34075 15257894

*In de Z-index staat bij Atorvastatine zowel een 30 stuks als een 90 stuks verpakking opgenomen. In Nederland zijn er geen 90 stuks verpakkingen uitgeleverd. De Zi-nummers voor atorvastatine hebben betrekking op de 30 stuks verpakkingen.

En de andere producten van Ranbaxy?

Alle andere producten van Ranbaxy worden gemaakt met grondstoffen uit andere  fabrieken. De maatregelen van de Inspectie hebben geen betrekking op deze producten. U hoeft zich ook  geen enkele zorgen te maken over kwaliteit of veiligheid van deze producten.

Wat gebeurt er nu verder?

In Europa werken alle nationale  inspecties samen in de EMA (European Medicines Agency). Namens de EMA inspecteert de Duitse Inspectie de Toansa fabriek van Ranbaxy. In januari 2013 is de Toansa fabriek nog uitgebreid geïnspecteerd door de Duitse Inspectie en goedgekeurd.

Op dit moment voert de Duitse inspectie – namens de EMA – een diepgaand onderzoek uit naar de Toansa fabriek. Op korte termijn worden de uitkomsten van dit onderzoek verwacht. Deze uitkomsten zullen een grote rol spelen bij de uiteindelijke beslissingen die genomen worden door de EMA en de Nederlandse  Inspectie  voor de Gezondheidzorg(IGZ).

 

 

3 thoughts on “De situatie rondom Ranbaxy producten in Nederland

  1. W vd Bosch

    Ik ben ongeveer 7 jaar geleden uit voorzorg gestart met golestorol verlager Symvastetine.
    Door over hevige krampen in diverse ledematen ben ik gestopt.
    Toen ik bij de Apotheek de vraag kreeg waarom ik met het middel was gestopt kreeg na mijn uitleg te horen dat er goede alternatieven waren zoals Ranbaxy . Nou voor mij een prima oplossing , geen krampen meer en
    de jaarlijkse testen waren zeer positief. Echter ik krijg nu bij de Apotheek een ander merk ( Focus ) en de problemen zijn weer krampen en huid uitslag. Het alternatief weer ,n ander product nu van Randoz.
    Gelukkig geen uitslag meer maar wel veel krampen in mijn benen. Op de vraag waarom ik niet gewoon weer het merk Ranbaxy kon krijgen werdt mij verteld dat dit middel niet meer door de verzekering werdt vergoed, alleen op medisch advies van de huisarts. Toen ik met het bewijs van de huisarts bij de apotheek terug ging kreeg ik toehoren dat Ranbaxy met de productie van Atorvastitine was gestopt. Wie heeft er uiteindelijk gelijk. Het kan toch niet zo zijn dat de Verzekerings maatschappij op de stoel van de huisarts gaat zitten?

  2. Margaret

    Ik heb sinds 11-04-2019 opeens atorvastatine van ranbaxy gekregen
    Ik had het niet gelijk in de gaten,maar regelmatig ben ik licht in mijn hoofd en krijg regelmatig krampen nu in mijn arm ,ook last gehad van maagkramp en andere plaatsen. En daar had ik nooit last van..met mijn andere atorvastatine van een ander merk

  3. Jessica

    Helaas.
    Bij SERTRALINE van dit merk had ik veel baat.
    Het middel van Sandoz, geeft mij nachtmerries en onrust, en zelfs ontwenningsverschijnselen bij inname van de dagelijkse dosis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *