De invloed van medicinale cannabisolie op migraineaanvallen

De cannabisplant wordt al eeuwenlang in vele culturen toegepast als een medicinale plant voor verschillende indicaties, waaronder ook migraine. De botanische soort Cannabis sativa heeft drie algemeen geaccepteerde subtypes, soms aangeduid als ondersoorten, te weten: Cannabis indica (C. indica), Cannabis sativa (C. sativa) en Cannabis ruderalis (C. ruderalis).

Cannabinoïden

Ieder subtype bevat meer dan 60 bekende cannabinoïden. Dit zijn de actieve bestandsdelen van de plant. Cannabidiol (CBD) is één van de primaire actieve bestandsdelen van de plant. Een ander belangrijk cannabinoïd is het psychoactieve delta-9-tetrahydrocannabinol (THC).

Medicinale cannabisplant

De medicinale cannabisplant wordt geproduceerd door het bedrijf Bedrocan (Veendam, Nederland). Dit bedrijf is in staat een continue gestandaardiseerde cannabisplant te produceren.

De Transvaal Apotheek in Den Haag produceert vier soorten cannabisoliën gebaseerd op een aantal cannabisvariëteiten die Bedrocan levert, te weten: Bedrocanolie, Bediololie, Bedica-olie en Bedrolite-olie. Deze oliën variëren in samenstelling, subtype en sterkte.

Het endocannabinoïde systeem

Met de ontdekking van het endocannabinoïde systeem in het lichaam is de wetenschap ten aanzien van het therapeutische effect van medicinale cannabis sterk ontwikkeld. Het endocannabinoïde systeem bestaat uit endogene cannabinoïden, zoals N-arachidonoylethanolamine (anandamide), 2-arachidonoylglycerol (2-AG) en twee CB-receptoren: CB1 en CB2.

De CB1-receptoren bevinden zich zowel in het centraal zenuwstelsel als in het perifere zenuwstelsel (PZS). CB2-receptoren bevinden zich daarentegen voornamelijk in het PZS. Het activeren van CB1-receptoren beïnvloedt onder andere de transmissie van pijn, coördinatie, geheugen en concentratie. Dit komt overeen met de meeste effecten van THC. Het activeren van CB2-receptoren geeft daarentegen analgetische en anti-inflammatoire effecten.

Lees verder op de website van het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek.

Author: Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek

Het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO) is een online, open access, wetenschappelijk tijdschrift dat onderzoek in de farmaceutische wetenschappen presenteert. De nadruk ligt op klinische toepassing zoals medicatieveiligheid, patiëntenzorg, formulering, analyse, farmacologie en casuïstiek. Ook is er plaats voor ander onderzoek dat verband houdt met de farmaceutische praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *