Daling in het voorschrijven van pijnstillende medicatie tijdens coronapandemie

Tijdens de coronapandemie worden door huisartsen minder NSAIDs en iets minder opioïden voorgeschreven dan in dezelfde periode in 2019. De daling begon in week 12, de week dat de scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en iedereen werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelenmonitor

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Deze week publiceren we de vierde factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van opioïden en NSAIDs.

Daling in voorschrijven opioïden minder groot dan in voorschrijven NSAIDs

De daling in het voorschrijven van opioïden was veel minder groot dan voor de meest voorgeschreven pijnstillers in de huisartspraktijk, de NSAIDs, zoals in de grafieken is te zien.

Hieronder ziet u het totaal aantal patiënten met een opioïdevoorschrift (links) en een NSAID-voorschrift (rechts) per week in 2019 en in 2020, per 100.000 ingeschreven patiënten. Bekijk alle scores – met duiding – in de factsheet.

Daling in het voorschrijven van pijnstillende medicatie tijdens coronapandemie

Over het onderzoek

Voor het vaststellen van deze cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *