Dag van de apothekersassistenten 2014

By | 22/09/2014

Elk jaar op de vierde dinsdag van september is het ‘De dag van de apothekersassistenten’. Op deze dag is er bijzondere aandacht voor het werk en de bijdrage van de apothekersassistenten aan de farmaceutische zorg. Die extra aandacht verdienen zij.

Auteur: Jose van Engelen, Bestuur van Optima Farma

Uiteraard werken de apothekersassistenten onder eindverantwoordelijkheid van de apotheker maar verrichten zij in de apotheek heel veel taken zelfstandig en zijn zij de spin in het web van de apotheek.

Optima Farma Magazine

Optima Farma is de beroepsvereniging van de apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten en farmaceutisch managers en samen met de 16.500 apothekersassistenten in Nederland zorgen we ervoor dat we ons beroep goed kunnen (blijven) uitoefenen. Maar ook dat we plezier houden in ons werk en trots blijven op ons vak. We maken ons daarom ook samen sterk voor alles wat dat mogelijk maakt. En als beroepsvereniging zorgen we ervoor dat we gehoord worden op plekken waar ingrijpende beslissingen genomen worden.

Een vak in beweging want als je ons vergelijkt met 28 jaar geleden (oprichting Optima Farma) dan is er al heel wat veranderd aan onze opleiding, ons beroep en ons werk in de apotheek. Er zijn uiteraard ook wat minder positieve zaken die ons werk beïnvloeden zoals het preferentiebeleid en de blijvende druk vanuit zorgverzekeraars en overheid. Dit alles maakt het werk van de apothekersassistenten er niet makkelijker op want tenslotte willen we tijd, aandacht en een zo goed mogelijke farmaceutische zorg rondom zijn medicatiegebruik van de patiënt geven.

Maar ook in de gezondheidszorg in zijn algemeenheid treed een verschuiving op. Zo zal de patiënt straks regisseur zijn van zijn eigen zorg rondom zijn gezondheid en ook preventie gaat een grotere rol spelen. En dit ook zijn invloed hebben op de apotheek.

Belangrijk is en blijft dus dat wij als beroepsprofessionals onze kennis up-to-date blijven houden om zo ook in de toekomst te blijven voldoen aan de eisen die aan ons gesteld worden maar ook voor een betere kwaliteit van farmaceutische zorg.

Optima Farma heeft zich dan ook voor de komende jaren als doel gesteld zich in te zetten voor de verdere professionalisering en deskundigheid van de apothekersassistenten en deze ook uit te dragen want we hebben toch een boeiend en interessant vak en dragen ook bij aan een betere levenskwaliteit van de patiënt En dan mag (h)erkend worden door iedereen!

Author: Optima Farma

Optima Farma is de beroepsvereniging van en voor ruim 15.000 apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten en farmaceutisch managers, werkzaam in de farmacie in Nederland. Het vak is door ontwikkelingen in de Nederlandse (farmaceutische) gezondheidszorg veranderd: van productgericht naar klantgericht. Optima Farma ondersteunt de beroepsgroep in deze veranderingen en draagt bij aan een nieuwe en heldere positionering van de beroepsgroep in de farmacie en in de eerste lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *