Column: Het is een wonder!

In deze barre tijden voor de apotheker gloort er zomaar ineens een zonnestraal. Tijdens het Apotex symposium in Huis ter Duin (waar doen ze het toch van) kwam Henk van Vliet als raadsadviseur van de NZA met de verheugende mededeling dat het tarief voor 2010 aanmerkelijk hoger zal zijn dan het tarief voor 2009.

Ik heb de hele lezing nog een keer nageluisterd via de webcast. Het eerste wat opvalt is dat de NZA vertegenwoordiger in ieder geval niet vanwege zijn retorische kwaliteiten is gestuurd. Zelden zo’n beroerde spreker gehoord, onrustig, hijgerig en bij tijd en wijle de indruk wekkend dat hij het ook allemaal voor het eerst zag. Maar goed, het gaat om de inhoud en op de computer kun je je daar beter op concentreren. Inhoudelijk is het lastig om op veel van de zaken die de NZA presenteerde kritiek te hebben omdat de meeste stellingen niet werden onderbouwd. Zo stelt de NZA dat zij de risico’s van vrije prijzen voor de apotheker beheersbaar acht. Aangezien er geen enkele ervaring is op dit gebied blijft volstrekt onduidelijk waarop dit is gebaseerd. Ook geeft van Vliet aan dat er inmiddels “signalen” zijn dat er meer aanvullende contracten voor een hoger tarief worden afgesloten. Wie het verhaal van apotheek de Drie Stellingen in het PW heeft gelezen kan daar met reden sterk aan twijfelen, maar niemand heeft de cijfers.

Helemaal boud wordt het als de spreker aangeeft dat de logistiek en distributie wellicht beter af zijn bij anderen omdat de apotheker daar niet voor is opgeleid. Volgens mij zit het wel in de opleiding en doen apothekers dit al een paar honderd jaar vrij aardig. Ik zal niet zeggen dat het niet beter kan, maar iedere partij die tot nu toe heeft gezegd het beter te kunnen kan dat alleen als tevoren de spelregels worden aangepast aan de eigen wensen. Kijk naar AH en TNT. Wie in de discussie op het symposium lullig had willen doen had er fijntjes op kunnen wijzen dat de Minister socioloog is en de nieuwe directeur van de NZA uit de fiscale hoek komt. Kennelijk is een gebrek aan relevante opleiding dan ineens geen probleem.

Terug naar het tarief. Er wordt aangegeven dat er een aanmerkelijk hoger tarief voor 2010 zal komen. Op het gevaar af dat ik mijn eigen glazen ingooi: hoe kan de NZA dit nu al stellen? Voor het tarief 2009 moest een uitgebreid onderzoek worden gedaan en daarna moest er maanden worden gecijferd. Ik neem aan dat de NZA er zelf van overtuigd was dat men een hecht en doortimmerd rapport had gemaakt en dat het tarief volkomen solide was. We zijn nog geen twee maanden verder en nu zou het tarief ineens substantieel omhoog moeten. Waarom dan? Wat is er de laatste maanden ineens veranderd? En hoe heeft men dat dan berekend? Wat mij betreft bevestigt dit mijn gevoel dat de beslissingen alleen op politieke gronden worden genomen. Er is kennelijk een kentering gesignaleerd in de publieke opinie. Columnisten als Marc Chavannes in de NRC pikken de onvrede op en laten weinig heel van de besluitvorming en de acties van de verzekeraars. Apothekers zeggen alle contracten op en de NZA kan ze moeilijk allemaal dwingen iets te tekenen. Om te voorkomen dat dit uitloopt op echte rellen is men nu kennelijk tot de conclusie gekomen dat het tijd wordt om de hond een bot toe te werpen.

Overigens: the devil is in the detail. Er worden nogal wat voorbehouden gemaakt, zoals de benodigde hoogte van de veiligheidsmarge, die in een normaal bedrijf gewoon winst heet. Het wil er kennelijk nog steeds niet in dat je een bedrijf niet kunt financieren door alle exploitatielasten op te tellen en dit te betalen. Zonder winst is er geen ruimte om tegenvallers op te vangen of om te innoveren. Mijn grootste zorgpunt is echter een andere. Ik vrees met grote vreze dat de NZA er voor zal kiezen het laagste tarief min of meer gelijk te laten en de bandbreedte flink op te rekken. Dan wordt uw standaard zorg nog niet betaald en mag u een hoger tarief proberen uit te onderhandelen met de verzekeraar. Aangezien u er dan echter ook meer werk voor moet verrichten schiet u er netto niets mee op. Als het meezit.

De NZA heeft beloofd deze week met een tarief te komen. Het wordt spannend voor de zelfstandige apothekers, het voelt toch een beetje als erop of eronder. Ik hoop maar op een goede Sinterklaas. Of een wonder natuurlijk.

Auteur: Independiente

© ApothekersNieuws 2009, op dit artikel rust copyright.

2 thoughts on “Column: Het is een wonder!

 1. A.Jansen

  Sinterklaas bestaat niet en wonderen zijn al een tijdje de wereld uit.

  De KNMP weet het nieuwe tarief al en roept de leden alvast bijeen op 8 december. Tevens is de LACA ingelicht.

  Email update spreekt voor zich:

  Actiebijeenkomst – Dinsdag 8 december, start 17.00 uurEen dezer dagen maakt de NZa de tariefbeschikking voor 2010 bekend. Het Hoofdbestuur nodigt u uit voor een actiebijeenkomst op 8 december in Utrecht, aansluitend aan de themamiddag.
  Aanmelden voor deze actievergadering kan door een e-mail te sturen naar actie@knmp.nl.

  Overleg KNMP РLACAHet Hoofdbestuur heeft vertegenwoordigers van het Landelijk Actie Comité Apothekers (LACA) uitgenodigd voor een vooroverleg met de KNMP om mogelijke vervolgacties in de apotheken te bespreken. Het gesprek KNMP РLACA zal op korte termijn en in ieder geval voor dinsdag 8 december plaatsvinden.

  Spannend in voorspelbaarheid is ook spannend.

 2. Jaap Uithof

  Ik krijg de indruk dat de NZA wacht met zijn tarief tot een moment dat de Kamer met Kerstreces is (18 december) en een spoedprocedure bij het CBB niet meer mogelijk is voor 1 januari.
  Aangezien men 2 weken geleden al wist te melden dat de tarieven zouden stijgen zie ik niet in dat er nu een andere valide reden is om te treuzelen, zeker niet gezien het feit dat alle contracten al zijn aangeboden, En zonder tarief kun je toch moeilijk bepalen of je tekent voor de dood of de gladiolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *