Domino is een eeuwenoud spel dat wordt gespeeld met de bekende stenen met stippen. Vooral op Cuba en Curaçao is het razend populair. Het boek “Dubbelspel†van Frank M. Arion gaat zelfs volledig over een domino-partij met verstrekkende gevolgen. In Nederland wordt het spel weinig gespeeld maar toch is er kennelijk een fascinatie voor dominosteen. Dit hangt echter samen met een totaal ander gebruik van de stenen.
Wij noemen het dan Domino-Day. In een grote sporthal offeren grote aantallen studenten hun kostbare studietijd en knieën om ingewikkelde patronen van dominostenen te bouwen. Het streven is dan om door het domino-effect een zo groot mogelijk aantal stenen te laten omvallen door slechts één enkele steen een duwtje te geven waarmee een kleurrijke cascade in gang wordt gezet. In de begindagen genoot het spektakel een grote populariteit maar inmiddels komt het eigenlijk alleen nog in het nieuws als er een verdwaalde mus op zoek naar eigen roem moet worden afgeschoten.
Wat heeft dit nu met de farmacie te maken zult u zeggen? Al mijmerend onder een Franse boom, glas wijn in de hand, kreeg ik ineens een naar visioen. Ook mijn eigen apotheek is eigenlijk een domino-steentje in een lange rij. De aanleiding van de overpeinzing was het failliet van de firma Copymaster, leverancier van het recepten scansysteem dat ik gebruik. Niet meteen een ramp en het lijkt goed te worden opgevangen, maar wat als dit bij meer cruciale leveranciers gebeurt?
We zitten met zijn allen in een situatie waarbij de overheid botweg stelt dat er best een paar honderd apotheken over de kling (of was het Klink) kunnen worden gejaagd. De NZA doet zijn uiterste best om cijfers net zo lang te masseren dat een tariefsverhoging nog langer kan worden uitgesteld, hiermee het begrip matsfactor naar een geheel nieuwe dimensie tillend. Het gevolg is dat vrijwel alle apotheken in het land het financieel moeilijk hebben, ook diegenen die niet in de grote schulden zitten. Wat is echter het eerste dat er gebeurt als een bedrijf, en dus ook een apotheek, in financiële moeilijkheden komt? Investeringen worden uitgesteld en de rekeningen blijven liggen. Ze worden later betaald of in het ergste geval helemaal niet meer.
Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe veel niet betaalde nota’s uw softwareleverancier kan opvangen? En uw groothandel, robotleverancier of bereidingsapotheek? Als er een substantieel aantal apotheken in de problemen komt (en daar wil Klink kennelijk heel graag naar toe) dan zullen ook deze leveranciers in grote problemen raken en dreigt er dus voor alle apotheken een continuïteitsprobleem in de bedrijfsvoering. Het is een illusie om te denken dat we allemaal tegelijk kunnen overstappen naar een nieuw computersysteem of een andere groothandel. En dan is het domino-effect ineens niet zo leuk meer.
Auteur: Independiente
© ApothekersNieuws 2009, op dit artikel rust copyright.
LS
Graag wil ik bovenstaand artikel enigzins nuanceren. In de eerste plaats betreft het geen grote sporthal maar een hal van 12.500 m2 in het WTC in Leeuwarden. Daarnaast wekt u de schijn dat het studenten zijn die de opbouw verzorgen. Jazeker, zij zitten er tussen, maar het is een internationaal gezelschap van mensen tussen de 18 – 30 jaar die voor deze sportieve prestatie na een uiterst strenge selectie zijn geselecteerd. Dan krijgt iedereen conform de nederlandse wetgeving keurig betaald en hebben wij fysiotherapeuten alsmede een mental coach en een professioneel sportbegeleidingsteam voor de bouwers ter beschikking. De mensen verblijven op een resort en leveren een top prestatie. Dat het de laatste jaren qua kijkcijfers wat minder zou gaan is ver bezijden de waarheid. In Europa kijken tussen de 80 a 120 miljoen mensen elk jaar naar de cascade van stenen. Wellicht dat u het eens met eigen ogen wilt aanschouwen om uw visie te kunnen bijstellen. Als u mij een email stuurt zal ik u hoogstpersoonlijk een rondleiding geven.
Voor het overige is het een lezenswaardige column en ben ik het in grote lijnen met u eens. Hart gr Willem Bol
Nuance is helaas geen forte van deze columnist.