Cholesterolverlager remt bloedstolling na trombose

By | 16/02/2018

Cholesterolverlagers kunnen mogelijk het risico op een tweede trombose verlagen. Willem Lijfering ontdekte dat mensen die een bloedprop hebben gehad in hun benen of longen, minder stollings-eiwitten in hun bloed hebben na het slikken van een cholesterolverlager. De resultaten van zijn onderzoek, gesteund door de Hartstichting, verschenen onlangs in vakblad European Heart Journal.

Trombose

Bij een trombose sluit een bloedprop een ader af, meestal in een been. Als zo’n stolsel losschiet, kan het een bloedvat in de longen blokkeren (longembolie).

Willem Lijfering

Onderzoeker Willem Lijfering.

Kans op herhaling

‘Wie eenmaal een trombose heeft gehad, heeft grotere kans op een tweede,’ vertelt Willem Lijfering van het LUMC in Leiden. De meeste patiënten krijgen daarom maanden- tot jarenlang medicijnen die de bloedstolling remmen. Deze medicijnen verhogen de kans op een bloeding. Die kan onschuldig zijn, zoals een bloedneus, maar soms ook ernstig, zoals een hersenbloeding.

Patiënten met grote kans op bloedingen

Het nieuwe onderzoek van Lijfering is vooral van belang voor trombosepatiënten met een relatief grote kans op bloedingen, bijvoorbeeld door hun hoge leeftijd, of een eerdere bloeding. Lijfering: ‘Deze mensen krijgen nu vaak niet langdurig antistollingsmedicijnen. Met een cholesterolverlager zouden zij hun kans op een nieuwe trombose mogelijk toch kunnen verlagen. Zonder extra risico op bloedingen.’

250 mensen onderzocht

Lijfering onderzocht het bloed van 250 mensen die een trombose of longembolie hebben gehad. De helft slikte 4 weken een bepaalde cholesterolverlager (rosuvastatine), de andere helft niet. Vooraf en na afloop analyseerde hij meerdere eiwitten die betrokken zijn bij de bloedstolling. Bij de mensen die de cholesterolverlagers slikten, daalden alle gemeten stollingswaarden. Bij de personen zonder deze ‘statines’ niet.

Nog niet gaan slikken

Toch is het nog te vroeg om cholesterolverlagers te slikken om een tweede trombose te voorkomen, stelt Lijfering. Eerst moet er een groot vervolgonderzoek komen, waarin patiënten meerdere jaren dit middel slikken, en wetenschappers precies bijhouden of daardoor inderdaad minder vaak trombose, longembolie en bloedingen voorkomen.

Investeren in vervolg

Zo’n studie kost tijd, geld en de inzet van veel patiënten en onderzoekers. Hierin wordt pas geïnvesteerd als de kans op positieve resultaten groot is, vertelt Lijfering. ‘Ons onderzoek laat nu zien dat cholesterolverlagers inderdaad een remmend effect hebben op de bloedstolling. De kans op een vervolgonderzoek is hierdoor gestegen. We gaan hier dus zeker mee verder. Ons doel is dat uiteindelijk minder mensen een tweede trombose krijgen.’

Author: Hartstichting

De Hartstichting is een non-profit organisatie en is gevestigd in Den Haag. Onze missie is hart- en vaatziekten verslaan. Dat kunnen we niet alleen. We werken samen met vele vrijwilligers, patiënten en naasten, wetenschappers en zorgprofessionals. De Hartstichting ontvangt geen subsidie van de overheid. Voor het behalen van onze doelstellingen zijn we volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Een groot deel van het geld investeren we in wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *