CDA-voorstellen: bevorder farmacogenetica en apotheekbereidingen

By | 28/03/2023

CDA-Kamerlid Joba van den Berg ziet kansen in het bevorderen van farmacogenetica, apotheekbereidingen en nieuwe bekostigingsmogelijkheden voor apotheken. Volgens het CDA kunnen geneesmiddelen op die manier ‘beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar’ worden gehouden.

Dit staat in een initiatiefnota die het CDA heeft ingediend bij het Tweede Kamerdebat over het geneesmiddelenbeleid op 22 maart.

Initiatiefnota

In de initiatiefnota stelt het CDA-Kamerlid de huidige geneesmiddelenvoorziening en farmaceutische zorgverlening in Nederland aan de orde. Op basis daarvan doet het Kamerlid een aantal voorstellen.

Zo ziet Van den Berg graag dat de minister onderzoek gaat doen naar de kosteneffectiviteit van het invoeren van brede farmacogenetische profielen bij relevante groepen geneesmiddelengebruikers.

Voorts wil ze het bereiden door apothekers aantrekkelijker maken. Het CDA wijst bijvoorbeeld op de administratieve lasten bij het vergoed krijgen van apotheekbereidingen. Een ander voorstel richt zich op het minderen en/of stoppen met geneesmiddelengebruik.

Het Tweede Kamerlid vraagt de minister om in gesprek te gaan met apothekers over nieuwe bekostigingsmogelijkheden van de apotheek.

Minister Kuipers

Minister Kuipers (VWS) komt met een reactie op deze initiatiefnota. In een later stadium gaat de Kamer hierover met de bewindspersoon in debat. Naar aanleiding daarvan kunnen moties worden ingediend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *