CBG stuurt niet aan op Europese harmonisatie voor het gebruik van paracetamol

De afgelopen jaren is geregeld op Europees niveau gesproken over paracetamol. Dit heeft geleid tot Europese standpunten over het gebruik bij patiënten met ernstige leverproblemen, het gebruik bij zwangerschap en de risico’s bij overdosering. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vond het wenselijk om ook een algemeen Europees advies op te stellen over de duur van het gebruik en de maximumdosering van paracetamol. Het is lastig om tot een algemeen Europees advies te komen, omdat de verkrijgbaarheid van paracetamol tussen landen verschillend is geregeld.

In Nederland is paracetamol zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, drogist en supermarkt om te gebruiken bij pijn en bij koorts. In Europa verschilt de verkrijgbaarheid van paracetamol. Zo is het in lang niet alle Europese landen mogelijk om dit medicijn bij de supermarkt te kopen, of is in sommige landen een recept nodig van de arts. Dit zorgt voor verschillende adviezen tussen Europese landen over de duur van het gebruik en de maximale dagdosering.

Vanwege de verschillen in verkrijgbaarheid is het lastig om tot een algemeen Europees advies te komen. Het CBG heeft daarom besloten om niet aan te sturen op een harmonisatie in Europa over het gebruik van paracetamol.

Streven naar eenduidige informatie zelfzorggeneesmiddelen blijft

Het CBG vindt het belangrijk dat de Nederlandse productinformatie van paracetamol maar ook van andere zelfzorggeneesmiddelen (zoals bepaalde ontstekingsremmers) op essentiële punten hetzelfde is. Daarom blijft het CBG streven naar eenduidige informatie bij de beoordeling van de productinformatie van deze medicijnen, zowel in nationale als Europese beoordelingsprocedures.

Advies gebruik paracetamol in Nederland

In Nederland geldt voor paracetamol een maximumdosering van 6 tabletten van 500 mg (3 gram) per dag. Als pijn langer dan 5 dagen duurt, of koorts langer dan 3 dagen, of als er andere klachten bij komen, dan moet contact opgenomen met de huisarts.

Pijnstillers zoals paracetamol en bepaalde ontstekingsremmers zijn verkrijgbaar bij de apotheek, drogist en supermarkt.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *