CBG presenteert folder over biologische medicijnen

Voor patiënten die vragen hebben over biologische medicijnen is er vanaf nu een folder beschikbaar. Biologische medicijnen spelen een steeds grotere rol bij de behandeling van diverse aandoeningen. Het CBG heeft deze folder gemaakt in samenwerking met tien patiëntenorganisaties en in overleg met artsen en (ziekenhuis)apothekers.

CBG brochure biosimilars

De werkzame stof in een biologisch medicijn wordt gemaakt door een levend organisme. Daarbij kunt u denken aan bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen. Omdat een levend organisme wordt gebruikt, kunnen er kleine verschillen ontstaan bij de productie tussen biologische medicijnen. Geprobeerd wordt om deze verschillen zo klein mogelijk te houden. Dit gebeurt door alle stappen van het maken van een biologisch medicijn goed vast te leggen en te controleren.

Na een aantal jaar mogen fabrikanten een origineel medicijn namaken. Bij biologische medicijnen heet dat nagemaakte medicijn een ‘biosimilar medicijn’. Omdat biologische medicijnen gemaakt worden door een levend organisme, gaat het nooit om exact hetzelfde medicijn. De werking en veiligheid van een ‘biosimilar’ komt overeen met een al bestaand biologisch medicijn (referentiemedicijn).

De folder van het CBG is gericht op patiënten en consumenten en bevat beknopte informatie over bijvoorbeeld het gebruik van biologische geneesmiddelen. Voor patiënten en consumenten die meer achtergrondinformatie willen, is er een uitgebreide folder beschikbaar.

Meer informatie
– Brochure: Vragen en antwoorden over biologische geneesmiddelen
– Webpagina: Vragen en antwoorden over biologische geneesmiddelen

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *