CBG, IGJ en NOG: Wereldwijd kritisch tekort aan Visudyne

By | 30/07/2021

Van Visudyne (verteporfine 15 mg poeder, intraveneus als infusie), een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde oogziekten is een kritisch tekort.

Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de (oog)artsen verenigd in het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) in een gezamenlijk bericht op hun websites.

Toepassing en prioriteringsschema

Visudyne wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het netvlies, in het bijzonder de macula of de gele vlek, waarbij het gezichtsvermogen wordt aangetast. Het tekort aan Visudyne is kritisch omdat er voor deze ziektes geen alternatieven zijn en zonder behandeling het gezichtsvermogen van patiënten afneemt tot zelfs blindheid. Behandelende artsen informeren hun patiënten hierover.

De Werkgroep Medische Retina van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG)  heeft een prioriteringsschema opgesteld om patiënten tijdens de huidige schaarste van Visudyne zo goed mogelijk te helpen. Doel is om patiënten die het meest worden bedreigd met slechtziendheid als eerste te behandelen.

Reden tekort

Al eerder in mei heeft de fabrikant Cheplapharm in een verklaring uitleg gegeven over de productie problemen met dit geneesmiddel. Bij de introductie van een nieuwe productielijn zijn onvoorziene technische problemen opgetreden, waardoor validatieprocessen sterk zijn vertraagd.

Beschikbaarheid

De fabrikant verwacht dat Visudyne in het eerste kwartaal van 2022 weer beschikbaar is. Actuele informatie is beschikbaar op www.farmanco.knmp.nl.

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *