Cardiologen willen nader onderzoek naar risico’s goedkope medicijnen

Recentelijk heeft het onderzoeksinstituut Nivel aangetoond dat het omzetten van geneesmiddelen naar goedkopere varianten tot problemen kan leiden voor patiënten. De Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) vindt deze bevindingen verontrustend.

Vier op de tien hartpatiënten die medicatie krijgen, rapporteren problemen als de apotheek overstapt op een goedkopere variant van het voorgeschreven medicijn. Hierdoor raken sommige patiënten in de war, ze vertrouwen de nieuwe medicatie niet en slikken daardoor minder of helemaal niet meer. Ook kan het zijn dat er bijwerkingen optreden doordat er andere hulpstoffen nieuwe medicatie worden gebruikt en zijn er twijfels of de biologische beschikbaarheid van de werkzame stof. De NVVC vindt het goed dat dit is onderzocht in een eerste onderzoek en dringt aan op vervolgonderzoek. In de dagelijkse praktijk komen de Nederlandse cardiologen dit probleem namelijk regelmatig tegen.

Het is niet voor het eerst dat er kritische rapporten zijn over het voorkeurbeleid waarbij alleen de goedkoopste pil wordt vergoed, tenzij er medisch noodzaak is voor een duurdere variant. Volgens patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep heeft het beleid honderden miljoenen euro’s bespaard, maar niemand weet hoe hoog de verborgen kosten zijn door de problemen die mensen ondervinden van een nieuw medicijn. Dat kan bijvoorbeeld komen door ziekenhuisopnames, ziekmelden en extra bezoeken aan de huisarts of cardioloog.

Het Nivel en De Hart&Vaatgroep gaan aandringen bij de minister van volksgezondheid voor aanvullend onderzoek. De cardiologenvereniging steunt hen hierin. “Het streven naar betaalbare zorg is belangrijk, maar de zorg moet wel veilig zijn”, aldus Barbara Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *