Buikpijn bij codeïne

By | 14/12/2022

Codeïne kan als bijwerking buikpijn geven. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier 56 meldingen van. Deze bijwerking staat niet in alle bijsluiters duidelijk omschreven.

Codeïne

Codeïne is een geneesmiddel voor kriebelhoest, pijn en diarree. Mogelijke bijwerkingen van codeïne zijn onder meer verstopping van de darmen, krampen van de galwegen of ontsteking van de alvleesklier. Deze bijwerkingen kunnen buikpijn geven. Krampen van de galwegen kan koliekpijn opwekken. Dit voelt als aanvallen van hevige pijn of krampen in de bovenbuik.

In 50 van de 56 meldingen van buikpijn ging het om koliekpijn of pijn in de bovenbuik of maagstreek. Omdat de galwegen vlakbij de maag liggen, kunnen krampen van de galwegen op maagkrampen lijken. Vaak begonnen de klachten al snel na gebruik van codeïne. Meestal ging de pijn binnen enkele uren weer over.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *