Broxil tijdelijk niet leverbaar

Het antibioticum feneticilline (Broxil) is tijdelijk niet beschikbaar. Het gaat hierbij om zowel de capsules van 250 en 500 mg als de poeder voor orale suspensie. Dit heeft het bedrijf ACE Pharmaceuticals aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laten weten. De productie is vertraagd door een tekort aan grondstof.

De medicijnen worden gebruikt tegen infecties, zoals keel-, luchtweg- en huidinfecties. In Nederland zijn er maar weinig vergelijkbare smalspectrum antibiotica op de markt. Het CBG vindt het tekort van deze soort antibiotica een kwetsbare situatie. Deze smalspectrum antibiotica werken alleen tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. Resistentie kan worden tegengegaan door zoveel mogelijk gebruik te maken van gerichte behandeling met smalspectrum antibiotica. Het gebruik van breedspectrum antibiotica, die werken tegen veel meer soorten bacteriën, bevordert juist de ontwikkeling van resistentie.

Advies aan zorgverleners
Als tijdelijke oplossing kunnen artsen die feneticilline voorschrijven uitwijken naar smalspectrum capsules met fenoxymethylpenicilline. Voor de suspensie kan, indien nodig, een soortgelijk medicijn uit Duitsland op artsenverklaring worden gekregen. Dit gaat om de groep kinderen zonder milt of slechtwerkende milt, die geen capsules kunnen slikken. Dit kan alleen via de IGJ.

Het CBG zoekt in overleg met IGJ, het farmaceutisch bedrijf en vertegenwoordigers van de werkgroep geneesmiddelentekorten naar blijvende oplossingen, zodat deze smalspectrum antibiotica beschikbaar blijven voor Nederlandse patiënten.

De verwachting is dat het tekort van Broxil nog zeker een jaar duurt.

Meldpunt geneesmiddelentekorten
Sinds januari 2017 is het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en –defecten van CBG en IGJ actief. Bedrijven kunnen via één portaal melding maken van een verwacht tekort of een kwaliteitsdefect van een medicijn.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *