Brocacef krijgt goedkeuring voor overname Mediq

By | 15/06/2016

Brocacef Groep NV (Brocacef) heeft van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) goedkeuring verkregen voor de overname van Mediq Apotheken Nederland BV. Hiermee zet Brocacef een cruciale stap in haar ambitie om de best gewaardeerde zorgpartner van Nederland te worden door persoonlijke, bereikbare en betaalbare farmaceutische zorg aan iedereen te kunnen bieden.

De nieuwe combinatie is een toonaangevende partij in de farmaciemarkt met een omzet van ca. € 2 miljard, een landelijk dekkend netwerk van apotheken, ca. 5.000 medewerkers en een compleet, geïntegreerd aanbod van farmaceutische producten en diensten. Met de goedkeuring van de ACM kan Brocacef Groep nu starten met de uitvoering van de integratie van de twee bedrijven.

Peter de Jong
Peter de Jong, voorzitter van raad van bestuur Brocacef Groep: “Het besluit van ACM stelt ons in staat nu echt invulling te geven aan onze ambitie om de best gewaardeerde zorgpartner van Nederland te worden door persoonlijke, bereikbare en betaalbare farmaceutische zorg aan iedereen te bieden. De nieuwe onderneming combineert het sterke ondernemerschap en de persoonlijke benadering van Brocacef met de innovatiekracht en geïntegreerde farmaceutische zorgaanpak van Mediq Apotheken. ACM heeft uitzonderlijk strenge voorwaarden gesteld aan de goedkeuring voor de overname. Deze hebben vooral zeer grote impact op een aanzienlijk aantal apotheken met wie wij tot op heden intensief en succesvol hebben samengewerkt. Desalniettemin zijn wij er van overtuigd dat deze overname ons in de krachtige positie brengt om met een geweldig team van collega’s en samen met partners in de zorgverlening, vooruitstrevende zorgconcepten te ontwikkelen die nu en later gezondheidswinst opleveren voor de hele maatschappij.”

Brocacef vlaggen

Strenge voorwaarden goedkeuring ACM
De ACM heeft de goedkeuring voor de overname door Brocacef onder strikte voorwaarden verleend. Na de overname zullen ruim 500 BENU en Mediq Apotheken, zowel eigendomsapotheken, als franchiseapotheken en partners, verbonden zijn aan Brocacef. In de komende maanden zullen de Mediq Apotheken worden omgebouwd tot BENU Apotheek, de merknaam van de apotheekketen van Brocacef. De diensten voor de zakelijke klanten worden gecontinueerd onder de naam Brocacef.

Als voorwaarde voor de goedkeuring heeft ACM gesteld dat een aantal eigendomsapotheken moet worden verkocht. Deze apotheken zullen direct na formele afronding van de overname als een afzonderlijke, afgeschermde eenheid in stand worden gehouden, met een speciaal daarvoor aangesteld eigen management. Daarnaast moet de commerciële relatie die Brocacef heeft met een aanzienlijk aantal franchise- en partner- apotheken, voor een bepaalde periode geheel worden verbroken. Brocacef beraadt zich op de mogelijkheid om dit zogenaamde groothandelsverbod ter discussie te stellen.

Voor de franchise- en partnerapotheken is een transitieprogramma ontwikkeld om deze apotheken zorgvuldig te begeleiden naar de nieuwe situatie. Als voorwaarde voor de overname heeft ACM tevens gesteld dat Distrimed geen onderdeel uitmaakt van de nieuwe organisatie. Distrimed wordt overgenomen door Pluripharm Groep B.V.

Door de samenvoeging van de twee bedrijven vervallen er naar verwachting enkele tientallen functies op het hoofdkantoor. Voor deze medewerkers is, in nauw overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden, een sociaal plan opgesteld.

Author: Brocacef

Brocacef Groep, gevestigd in Maarssen is een groep van ondernemingen, actief op het gebied van de gezondheidszorg. Naast de distributie van geneesmiddelen en medische producten, ontwikkelt en implementeert Brocacef Groep apotheek- en farmaceutische zorgconcepten. Brocacef Groep is onderdeel van de PHOENIX group in Mannheim en van Celesio AG, gevestigd in Stuttgart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *