BRIVIACT nieuwe epilepsiebehandeling

By | 27/09/2016

UCB Pharma B.V. introduceert BRIVIACT® (brivaracetam), een adjuvante therapie voor de behandeling van partiële aanvallen met of zonder secundaire generalisatie bij volwassen en adolescente epilepsie-patiënten vanaf de leeftijd van 16 jaar. De behandeling met BRIVIACT® kan worden gestart zonder titratie, wat betekent dat patiënten vanaf de eerste dag van de behandeling een therapeutische dosis krijgen.

Bij 3 van de 10 patiënten met epilepsie is er geen volledige controle van de aanvallen met de behandelingen die momenteel beschikbaar zijn. Dat kan lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. In drie registratiestudies (N01252, N01253 en N01358) is aangetoond dat BRIVIACT® efficiënter was dan een placebo bij het verminderen van de frequentie van partieel beginnende aanvallen gedurende de behandelingsperiode. In totaal werden in de registratiestudies voor brivaracetam meer dan 3.000 patiënten geïncludeerd en hebben sommige patiënten meer dan acht jaar ervaring opgedaan met het middel.

“Er is een sterke behoefte aan geneesmiddelen waarmee epilepsieaanvallen op doeltreffende wijze onder controle kunnen worden gehouden en die bovendien goed worden verdragen door patiënten”, zegt Prof. Dr. Johan Arends, neuroloog bij het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe & Maastricht UMC. Dit centrum behandelt veel patiënten met ernstige epilepsie die onvoldoende op de bestaande middelen reageren.

briviact

BRIVIACT® nieuwe epilepsiebehandeling voor patiënten met partieel beginnende aanvallen.

De aanbevolen startdosis is 50 mg/dag of 100 mg/dag en wordt beoordeeld door de arts die de afweging maakt tussen de vereiste vermindering van het aantal aanvallen versus de mogelijke bijwerkingen. De dosis moet toegediend worden in twee gelijke doses, eenmaal ’s ochtends en eenmaal ’s avonds. Afhankelijk van de individuele respons van de patiënt en de verdraagbaarheid, kan de dosis worden aangepast in het dosisbereik van 50 mg/dag tot 200 mg/dag.

BRIVIACT® werd over het algemeen goed verdragen. De meest gemelde bijwerkingen (> 10 %) tijdens de behandeling met brivaracetam waren slaperigheid (14,3 %) en duizeligheid (11,0 %). De ernst hiervan was doorgaans licht tot matig. Slaperigheid en vermoeidheid (8,2 %) werden met een hogere incidentie gemeld bij hogere doses. De aard van de bijwerkingen gemeld tijdens de eerste 7 dagen van de behandeling was vergelijkbaar met die gemeld gedurende de hele behandelperiode.

BRIVIACT® wordt nog niet volledig door de zorgverzekeraar vergoed, waardoor de patiënt bij de apotheek een eigen bijdrage moet betalen. UCB Pharma B.V. stelt echter een terugbetalingsregeling beschikbaar. De betalingen worden door HEVO Consult, Stichting Derdengelden, uitgevoerd.

Informatie hierover is te vinden op: hevoconsult.nl/terugbetalingsregeling/patienten/briviact

Author: UCB Pharma

UCB is een wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op het ontdekken en ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen en oplossingen om de kwaliteit van leven van mensen met ernstige ziekten van het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel te helpen verbeteren. Als het gaat om epilepsie heeft UCB een rijke historie, met meer dan 20 jaar aan ervaring op het gebied van onderzoek naar en ontwikkeling van anti-epileptica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *