Breed scala aan handelaren en verkopers betrokken bij illegale handel in geneesmiddelen

By | 03/01/2018

Door toedoen van de online handelsmogelijkheden en de vage scheidslijnen tussen wat legaal, semilegaal en illegaal is, blijkt een zeer breed scala aan handelaren en verkopers betrokken bij de illegale handel in geneesmiddelen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek The illicit medicines trade from within. An analysis of the demand and supply sides of the illicit market for lifestyle medicines van promovenda Rosa Koenraadt aan de Universiteit Utrecht.

Hoewel de handel in illegale geneesmiddelen geen nieuw fenomeen betreft, wordt in de literatuur en media gesteld dat de markt voor illegale geneesmiddelen de laatste jaren steeds grotere vormen aanneemt. Een breed scala aan vervalste en illegale geneesmiddelen, variërend van antibiotica en afslankmiddelen, tot aan steroïden, wordt dagelijks verhandeld op de illegale markt. Daarbij wordt de handel in geneesmiddelen geassocieerd met aanzienlijke gezondheidsrisico’s voor de gebruikers, hoge winsten, lage straffen en een groeiende organisatie van de handel. Desondanks bestaat er nog altijd weinig criminologische kennis over de vraag- en aanbodzijde van deze illegale markt.

Illegale handel lifestyle geneesmiddelen

Dit onderzoek betreft een analyse van de vraag- en aanbodzijde van de illegale handel in lifestyle geneesmiddelen, specifiek gericht op de handel in Nederland en China. De illegale handel is in kaart gebracht door middel van zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden, inclusief interviews met handelaren en gebruikers actief in de handel, een grootschalig survey, onlineonderzoek en analyse van strafdossiers.

Vage scheidslijnen

Uit het onderzoek blijkt dat het van belang is een onderscheid te maken tussen gedupeerde en niet-gedupeerde gebruikers, alsook tussen medische en niet-medische gebruikers. Daarnaast blijkt dat er een groot continuüm bestaat van de betrokken handelaren en verkopers in de handel. Enerzijds blijken enkele grotere netwerken te opereren binnen deze handel, waarbij de geneesmiddelen verschillende marktniveaus passeren. Anderzijds kunnen ook individuele ondernemers en verkopers de handel gemakkelijk betreden en nieuwe transnationale handelscontacten opdoen. De online verkoopkanalen en de vage scheidslijnen tussen wat legaal, semilegaal en illegaal is, dragen bij aan lage barrières om de illegale handel te betreden.

Promotie
Rosa Koenraadt promoveert op 12 januari 2018 aan de Universiteit Utrecht, in het Academiegebouw.

Author: UMC Utrecht

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van Nederlands grootste academische zorginstellingen. We bieden de beste gezondheidszorg voor patiënten van nu en werken aan een gezonde samenleving in de toekomst. Onze organisatie heeft drie kerntaken: zorg, onderzoek en onderwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *