Bredere bescherming tegen pneumokokkenziekten mogelijk met nieuw vaccin

Het vaccin Prevenar 13 van Wyeth, momenteel aangeboden voor goedkeuring bij de Europese registratieautoriteiten, kan effectief bescherming bieden tegen dertien veelvoorkomende subtypen bacteriën die pneumokokkenziekten veroorzaken. Dat geven zeven Europese onderzoeken aan, waarvan de nieuwe fase 3 data deze week in Brussel bekend worden gemaakt tijdens het 27ste jaarlijkse congres van de European Society for Pediatric Infectious Diseases (ESPID). Tevens worden tijdens ESPID drie gezondheid economische modellen gepresenteerd, waaronder één uit Nederland, die aangeven dat vaccineren met Prevenar 13 kosteneffectief of kostenbesparend kan zijn als het vaccin is opgenomen in een nationaal vaccinatieprogramma. Pneumokokkenziekten vormen één van de belangrijkste met vaccins te voorkomen doodsoorzaken wereldwijd.

Pneumokokkenziekte is de verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pneumoniae. De bacterie kent 90 subtypen en kan hersenvliesontsteking (meningitis), bloedvergiftiging (sepsis), longontsteking (pneumonie) en middenoorontsteking veroorzaken. Het ontwikkelen van farmaceutische (genees)middelen zoals vaccins, kent wereldwijd verschillende verplichte onderzoeksfasen. Fase 3 is de laatste van de klinische fasen waarin een nieuw farmaceutisch middel op werkzaamheid en veiligheid wordt getest. Prevenar 13 wordt naar verwachting eind 2009 geregistreerd.

Prevenar
Het bestaande 7-valent vaccin tegen pneumokokkenziekten, Prevenar van Wyeth, beschermt baby’s en jonge kinderen tegen zeven veelvoorkomende subtypen van de pneumokokkenbacterie. In Nederland is Prevenar sinds 2006 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor nieuwgeborenen. In 2006 gaf het Ministerie van VWS aan daarmee jaarlijks 78 sterfgevallen, 85 gevallen van hersenvliesontsteking, 308 gevallen van bloedvergiftiging, 1800 gevallen van longontsteking en 52.000 gevallen van middenoorontsteking onder de totale bevolking te kunnen voorkomen. Twee jaar na opname van Prevenar in het Rijksvaccinatieprogramma vond een afname plaats van 90% (Reference Lab, report vd Ende 2004-2008) van het aantal ernstige infecties veroorzaakt door de subtypen in het vaccin onder baby’s van 0 – 1 jaar. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 200 miljoen doses Prevenar toegediend.

Prevenar 13
Het 13-valent vaccin tegen pneumokokkenziekten Prevenar 13, momenteel in ontwikkeling, biedt een verhoogde dekkingsgraad en beschermt tegen 13 subtypen van de pneumokokkenbacterie, waaronder het subtype 19A dat wereldwijd in opkomst is. De uitbreiding van de dekking is gericht tegen het merendeel van de resterende ziektelast van invasieve pneumokokkenziekten. Prevenar 13 maakt gebruik van hetzelfde beproefde dragereiwit als Prevenar, met dit dragereiwit bestaat meer dan 20 jaar ervaring. Naast bescherming aan baby’s en jonge kinderen, kan Prevenar 13 ook bescherming bieden aan volwassenen voor met name longontsteking. Hiernaar wordt apart onderzoek (inclusief fase 3) gedaan.

Wyeth
Wereldwijd is Wyeth toonaangevend in het ontwikkelen, produceren en leveren van geneesmiddelen en vaccins. Middelen die de gezondheid en daarmee de kwaliteit van leven voor miljoenen patiënten over de hele wereld verbeteren. Wyeth investeert jaarlijks meer dan $ 3 miljard in onderzoek en ontwikkeling. In Nederland werkt Wyeth samen met het Nederlands Vaccin Instituut en verschillende andere Nederlandse partijen in het veld. In de CAPITA-studie doet het Julius Center van Universitair Medisch Centrum Utrecht momenteel praktijkonderzoek met het Prevenar 13vaccin van Wyeth naar longontsteking bij senioren. De CAPITA-praktijkstudie is het grootste vaccinonderzoek in Nederland ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *