Brandbrief KNMP over liberalisering farmacie

KNMP ontsteld over gewijzigde opstelling zorgverzekeraars
Vandaag overlegt de Tweede Kamer met Minister Schippers over het geneesmiddelenbeleid. Met het oog op dat Algemeen Overleg heeft de KNMP een brandbrief naar de Kamer gestuurd. De KNMP is ontsteld over de sterk gewijzigde opstelling van zorgverzekeraars ten aanzien van de liberalisering van de farmacie.

Op basis van het deze week gepresenteerde onderzoek van Boston Consulting Group (BCG) zijn zorgverzekeraars van mening dat vrije prijzen bij de farmaceutische zorg wel mogelijk zijn, maar bij geneesmiddelen niet. Het fundament van het rapport is een doelredenering om aan te tonen dat er in grote delen van ons land geen concurrentie tussen apotheken zou bestaan. De KNMP vindt dit apert onjuist.

Apothekers steunen de lijn, zoals ingezet door de minister, te weten de liberalisering van de hele markt, omdat deze de beste uitkomsten voor de patiƫnt garandeert. De door zorgverzekeraars voorgestelde splitsing zal het vrijwel onmogelijk maken voor apothekers om aan hun patiƫnten de gewenste kwaliteit van farmaceutische zorg te leveren. Er zal, naar de mening van de KNMP, een situatie ontstaan waarin voornamelijk zal worden geconcurreerd op distributie van geneesmiddelen en niet op kwaliteit van zorg.

Lees de brandbrief van de KNMP aan de Tweede Kamer (pdf, 1,2 MB) http://www.knmp.nl/downloads/nieuws/brandbrief-knmp-over-invoering-prestatiebekostiging

Download het BCG-onderzoek “Prijsliberalisering in de farmaceutische zorg” op de website van Zorgverzekeraars Nederland