Bloedverdunners ‘stopzetten’ als het moet

By | 18/07/2017

In Nederland gebruiken 400.000 mensen bloedverdunners, ook wel antistollingsmiddelen genoemd, om de kans op trombose of infarct te verkleinen. Door deze middelen ontstaat wel een grotere kans op bloedingen. Als een patiënt een ernstige bloeding krijgt of plotseling geopereerd moet worden, zou het bloedverdunningseffect direct en veilig gestopt moeten kunnen worden.

Voor het eerst kan dit nu, zo blijkt uit een internationale studie, waarvan hoogleraar prof. dr. Pieter Willem Kamphuisen van Tergooi een van de initiatiefnemers is. Het gezaghebbende New England Journal of Medicine publiceert deze week de resultaten van het onderzoek.

Pieter Willem Kamphuisen

Prof. dr. Pieter Willem Kamphuisen, internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde van Tergooi en UMCG.

Patiënten met bijvoorbeeld hartritmestoornissen, trombose of een kunsthartklep krijgen een bloedverdunner voorgeschreven. Het medicijn voorkomt dat een bloedpropje een infarct of trombose veroorzaakt. Nadeel van een grote groep antistollingsmiddelen is dat de bloedverdunning niet tijdelijk kan worden gestopt, bijvoorbeeld als een ernstige bloeding optreedt of spoedoperatie nodig is. Dit overkomt ongeveer 16.000 patiënten in Nederland.

Sinds enkele jaren bestaat een nieuwe generatie bloedverdunners. Ondanks dat deze bloedverdunners veilig zijn, was het tot voor kort onmogelijk om het effect direct uit te schakelen. Voor een van deze middelen – dabigatran – is een antistof ontwikkeld, waarmee het effect van de bloedverdunning per direct kan worden gestopt. De vraag was echter of dit antimedicijn – deze ‘uitknop’ – werkzaam is bij patiënten met ernstige bloedingen of die met spoed een operatie moesten ondergaan.

Effectief en veilig

Op deze vraag geeft de internationale studie nu het antwoord. Kamphuisen is een van de trekkers van het onderzoek. Hij is internist-vasculair geneeskundige in Tergooi en één dag in de week als hoogleraar vasculaire geneeskunde verbonden aan het UMC Groningen. Kamphuisen: ‘We hebben onderzoek gedaan bij 500 patiënten die dabigatran gebruikten. Op het moment dat acuut een bloeding optrad of een operatie nodig was, kregen zij de antistof (idarucizumab). De stof bleek het bloed verdunnend effect direct op te heffen en had geen nadelige effecten. Bij vrijwel alle patiënten die een spoedoperatie moesten ondergaan, traden geen bloedingsproblemen op. Voor het eerst is aangetoond dat de werking van een veelgebruikte bloedverdunner in spoedsituaties direct, effectief en veilig kan worden gestopt. Voor het gebruik van de nieuwe klasse van bloedverdunners is dit een doorbraak en verbetert de veiligheid van de vaak ouderen en kwetsbare patiënten die deze bloedverdunners gebruiken.’

Center of Excellence

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van sterfte in Nederland. Tergooi heeft de zorg voor hart- en vaatziekten ondergebracht in een Center of Excellence Vaatzorg. Hierin bundelen alle vakgebieden op het gebied van vaatziekten hun kennis en ervaring om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Zo beschikt Tergooi over een hybride OK waar complexe vaatoperaties worden uitgevoerd. De extra aandacht die Tergooi met dit vaatcentrum aan deze patiënten geeft, past in de doelstelling om zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten te blijven verbeteren.

Kwaliteitsimpuls voor de hele regio

Pieter Willem Kamphuisen werkt sinds 2016 als internist in Tergooi met vasculaire geneeskunde als een van zijn aandachtsgebieden. Kamphuisen: ‘Van zo’n expertisecentrum gaat een kwaliteitsimpuls uit voor de hele regio. Zorgverleners van binnen en buiten Tergooi moeten op elk moment met hun vragen over vaatzorg bij ons terechtkunnen.’

Author: Tergooi

Tergooiziekenhuizen is ontstaan op 1 januari 2006 na een fusie tussen Ziekenhuis Gooi-Noord (Blaricum) en Ziekenhuis Hilversum. Beide ziekenhuizen zijn langere tijd geleden ook weer ontstaan uit een fusie van een aantal ziekenhuizen. In het voorjaar van 2013 namen we afscheid van 'ziekenhuizen' in onze naam. Sindsdien heten we Tergooi.

10 thoughts on “Bloedverdunners ‘stopzetten’ als het moet

 1. Rene van der linden

  Beste heer mevrouw
  Ik heb een vraagje. Een jaar geleden had ik last van mijn onderbeen met wandelen. Daardoor kreeg ik bloedverdunner. Door fisio en veel wandelen.is bij mij de pijn weg. Is het nu noodzakelijk dat ik met de bloedver dunner door gaat. Of mag ik het langzaam afbouwen. Met de eerste concult zei de arts dat ik levenslang aan de bloedver dunner zou blijven. Graag uw reactie. Groetjes. Rene van der linden 010 4825677 alvast bedankt.

 2. Maria

  Tja dat zijn tegenwoordig de artsen, sinds wanneer krijg je een bloedverdunnend middel voor benen die je niet stil kunt houden? Veel bewegen dan. Ik zou er vanaf gaan want het is troep. Anders second opnion vragen.

 3. Daniel

  Heb een vraagje. Vorig jaar ging ik met mijn rechteroog wat dubbel zien, het duurde maar een halve minuut, een soort vernauwing.Zelf zou ik er geen aandacht aan hebben geschonken, maar de dokter wilde een ziekenhuisopname.Hersenscan,hartscan,cholestorol,suiker,hartritme, alles was goed.Toch schreef het ziekenhuis clopidogrel (bloedverdunner)voor, een cholestorol tabletje(symvastatine) en een maagtatabletje(pantoprazol).Vond dit raar.Sinds een paar maanden sport ik, beweeg 10 tot 20 km per dag, maar heb het gevoel dat onder mijn huid de aderen wat blauwer kleuren(misschien door de inspanning op de sportschool).Is het nu wel nodig vanwege een klein vernauwinkje direct drie medicijnen voor te schrijven?Terwijl de bloedverdunners en cholestorol tabletten allerlei bijwerkingen kunnen hebben.Vraag is nu, waarom zou ik hier mee door gaan als ik verder gezond ben, niet rook, bijna niet drink, gezond voedsel nuttig(geen junk).Soms heb ik het gevoel dat men routinematig maar alles voorschrijft, terwijl de zin er van mij ontgaat.Waar ik mij ook over verbaas is dat men nauwelijks een onderzoek doet naar de bloedvaten.Op mijn vraag waarom men dat niet doet kreeg ik te horen dat men zoiets alleen doet als men pijn op de borst krijgt, terwijl het vaak standaard is voorgeschreven in buitenlandse klinieken en ziekenhuizen.Maar durf ook maar niet zo met een bloedverdunner te breken.Welk advies zou u mij willen geven?

 4. Frank

  Daniel,met dit probleem loop ik ook,was in 2000 naar dokter gegaan omdat ik +/- 15min licht wazig zag met rechter oog.Door gestuurd naar neuroloog voor controle,maar kon totaal niets vinden.In AMC alle aderen van top tot teen gecontroleerd met echo,maar totaal geen indicatie gevonden,Antwoord neuroloog,we zien niks,maar schrijven toch bloedverdunners en colestorol medicatie voor, vandaag de dag ben ik al diversen specialisten af gegaan of ik er mee kan stoppen,geen een wil zich er aan wagon ,Om te zeggen je mag er mee stoppen,Dus levenslang medicijnen.

 5. M Verhoeven

  Sinds januari slik ik de bloedverdunners en heb ik last van gesprongen aders oog nu sinds 15 dagen een zwarte vlek vanuit rechteroog en sinds het afgelopen weekend dubbel en slecht zien,
  Naar de dienst doende huisarts geweest die de ogen nakeek en zou binnen 5 dagen via het ziekenhuis telefonish een afspraak maken
  Heb na enkele dagen gewacht hebbende gebeld naar het desbetreffende ziekenhuis en er werd mij vermeld ivm corona virus dat het nog meer dan een half jaar kon duren voor ik terecht kan ,
  maar kan hier zo niet mee leven er moet echt naar gekeken worden wat nu.

 6. Maria garcia

  Ik gebruik Fencoproumon al jaren Masr als ik die medicijn inneem voel ik me niet lekker ziet is alsof ik ga trillen in mijn lichaam. Ik krijg vrijdag een onderzoek in een speciale cardio kliniek voor vrouwen Ik vraag me af hoe lang Ik die medicijnen nog moet slikken ik heb een.paar weken geleden op mijn leeftijd ben 71jaar vaginaal bloedverlies gehad Bij de controle van het bloed bleek het veel.te hoog te zijn Moet tussen 2 en 3 zijn Het was 5 Masr volgens Atal had het bloedverlies niets te maken met hoge waarde van het bloed Ik ben Bij een gynaecoloog geweest en die zei dat het daar 100% mee te maken had Ik vertrouw dus totaal niet meer op de bloedverdunners

 7. Glenn Van Slimming

  Ik gebruik ook bloedverdunners en s’avonds een groen tabletje ik hebt 1 bypass en een plastic ring naast mijn klep kan ik stoppen met de medicijnen ik heb verder nergens last van?

 8. Ineke Huyskens

  Ineke Huyskens. Ik gebruik al bijna 15 jaar bloedverdunners. Maar ook ik heb nergens last van. Mijn menig is dan dan ook. Als bloedverdunners voorgeschreven krijgt van een Cardioloog dan is dat vertrouwd en veilig. Maar het kan ook anders zijn. Ik raad aan dan terug te gaan naar je huisarts of Cardioloog. Zij kunnen je echt wel verder helpen.

 9. Margreet borst

  M,
  Vraag, ik slik nu ca 4 wk acenocoumarol, en merkte geen bijwerking eerste 2 wk. Nu suf, slaap, duizelig, lig heel de dag al 10 dg op de bank te suffen het is geen kalmerent middel, lijkt erop.
  Kan dit? Hoe komt het, ben ongerust durf ze niet meer te slikken.

 10. Goris

  Ik woon sinds kort in een andere stad. Ik heb minstens 4 jaar bloedverdunners moeten nemen. Waar we nu wonen is geen enkele dokter nog die patiënten aan neemt. Toen ik er pas woonden heb ik mijn rib overgevallen. De arts vroeg of ik nog ander medicatie nam en zei hem bloedverdunnens. Ik ben dadelijk gestopt. Nu heb ik vernomen dat dit geen goed idee is. Wil nooit meer naar die arts. Gevolg geen huisarts meer ! Graag antwoord aub

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *