Kan ischemie, oftewel onvoldoende doorbloeding, een migraineaanval uitlokken? Die vraag staat centraal in het proefschrift van Emmeke Wammes. Zij vond daar verschillende aanwijzingen voor.
Wammes ontdekte bij vier migrainepatiënten afwijkingen in het bloed die de kans op de vorming van een bloedstolsel vergroten. Deze patiënten merkten tijdens eerder gebruik van bloedverdunners dat hun migraineaanvallen sterk verminderden. Het zou kunnen dat juist bij deze patiënten tijdens gebruik van bloedverdunners het aantal migraineaanvallen vermindert.
Daarnaast onderzocht Wammes het verband tussen migraine en het hebben van een ‘gaatje in het hart’. Beide aandoeningen verhogen het risico op een herseninfarct. Wammes laat zien dat zo’n gaatje vaker voorkomt bij patiënten met migraine. Het is nog onbekend of een ‘gaatje in het hart’ daadwerkelijk migraine kan veroorzaken.
Tot slot toont Wammes aan dat het overmatig gebruik van triptanen, ondanks hun eigenschap bloedvaten te kunnen samenknijpen, geen verhoogde kans geeft op een hart- of herseninfarct. Maar het is onbekend of dit ook geldt voor patiënten met (ernstige) hart- en vaatziekten. Daarom blijft het advies deze middelen aan deze mensen niet voor te schrijven. Emmeke Wammes-Van der Heijden promoveert 11 juni aan de Universiteit Utrecht.
Intrigerend. Heb zelf al circa 30 jaar last van migraine-aanvallen
Heb in het verleden ooit geprobeerd bloed te doneren, maar dat was niet erg effectief doordat mijn bloed erg traag stroomde en snel stolde (te dik??)
verder heb ik last van een verhoogde bloeddruk (ook al ongeveer zo lang) die met atenolol behandeld wordt (sindsdien netjes in het gareel) en wat ik zelf noem een onrustig hart, af en toe heb ik het gevoel dat mijn hart een sprintje doet, af en toe heb ik het gevoel dat mijn hart even een paar slagen overslaat ofzo.
Ook ik had 35 jaar migraine, daarna 3 herseninfarcten in de hersenstam overleeft, clopidrogel ( bloedverdunner) gehad en nooit meer migraine gehad.