Bloedproef die levensduur voorspelt

Voor ongeveer 500 euro is er in 2012 een bloedtest te koop waarmee de levensduur voorspeld zou kunnen worden. De test meet de lengte van telomeren, de uiteinden van chromosomen, die korter worden naarmate een mens ouder wordt.

Daarmee kan een vrij nauwkeurige inschatting gemaakt worden van de biologische leeftijd die een persoon zal halen, aldus dr. Maria Blasco in gesprek met de Britse krant The Independent.

Blasco is verbonden aan het Spaanse nationale kankerinstituut, waar de test is ontwikkeld, en eigenaar van Life Length, het bedrijf dat een commerciƫle variant op de markt wil brengen. Ze is hierover in onderhandeling met Europese ondernemingen die zich richten op medisch diagnostische apparatuur. Blasco verwacht dat de test volgend jaar op de markt zal verschijnen.

Tegenstand
Tegenstanders van een commerciĆ«le variant vrezen dat mensen de uitslag verkeerd interpreteren; de test ‘meet’ de biologische leeftijd en niet het werkelijk aantal jaren dat iemand leeft. Zij waarschuwen ook voor misbruik van de uitslag door verzekeraars of aanbieders van niet werkzame anti-verouderingsproducten.