MarketWatcher wil hier niet doen aan stemmingmakerij maar in haar nieuwe TV commercial geeft OHRA op verkapte wijze aan in de Online medicijn handel te gaan. Als u goed kijkt zult u zien dat punt 3 van de sheet in deze commercial de tekst Geneesmiddelen online bestellen bevat.
Markt volgen is meer dan alleen maar het nieuws op een rijtje zetten maar ook dit soort misschien niets zeggende signalen meenemen in je overweging om zaken te doen met iemand (lees zorgverzekeraar) of niet.
Neem nu het instructie filmpje over het IDEA-contract op de website ideacontract.nl. Hier wordt gepraat over 3,- euro vergoeding per pakje. Dit als volgt opgebouwd; 2,40 voor het pakje en 0,60 per receptregel dit maakt een totaal van 3,- euro. Echter wat wordt de pakjes prijs als ik voor een kwartaal meegeef aan de patiënt op die ene receptregel?
Goed, en nu een echte hersenen kraker.
Ik heb een patiënt die krijgt een pakje acebutolol 200.
Acebutolol 200; ddd per basiseenheid volgend de taxe 0,5, dan delen wij 2,40 door 27 (standaardverpakking Achmea) = 0.0888 euro per ddd.
Dan vermenigvuldigen wij de verpakkingseenheid (in dit geval 30 stuks) met de in de taxe genoemde ddd per basiseenheid van 0,5 = 15
De Achmea vergoeding voor een verpakking van 30 stuks Acebutolol 200 wordt nu 0.0888 x 15 = 1.33 plus natuurlijk nog de 0,60 eurocent receptregel vergoeding per pakje wat ons een totaal opbrengst oplevert van 1,93 per pakje. Of …… 1,53 !
Natuurlijk zijn er ook verpakkingen die een rooskleuriger resultaat laten zien, maar ook hier blijkt weer dat het allemaal niet zo rooskleurig is als de zorgverzekeraar doet voorkomen.
Mijn vraag is dan ook wie er nu echt antwoord kan geven hoeveel de opbrengstwaarde is voor mijn apotheek? Want er bestaat geen vaste pakketjes prijs en geen algemene rekenmodule maar alleen maatwerk. En nu ik toch bezig ben hoe gaat Achmea dit allemaal verwerken?
Auteur: Marketwatcher
© ApothekersNieuws 2009, op dit artikel rust copyright.
Op hun site staat al dat ze een contract hebben met de NATIONALE APOTHEEK !!!!!
zie: http://www.ohra.nl/zorgverzekering/klantenservice-zorg/nationale-apotheek.jsp
Als ik het goed lees geldt deze internet-apotheek-verplichting voor verzekerden met een ohra-compact-polis.
Verzekerden met zo’n polis krijgen (dreigt men) slechts 75% vergoed als ze toch naar de lokale apotheek gaan.
Behalve als zij met spoed medicijnen nodig hebben (na 15u betekent bij N-A levering pas op de 2de volgende werkdag) of of een magistrale bereiding dan ‘kunt u die ophalen bij een gewone apotheek…u hoeft niet bij te betalen’.
Ofwel de ‘gewone apotheek’ doet alle zorg-taken: Eerste uitgifte controles, medicatiebewaking, instructies, overleg met arts, FTO, koppeling gegevens apotheek-huisarts vv,etc etc. Zodra de medicatie chronisch wordt neemt de internet-apotheek het over. Zonder medisch geverifieerd medicatie dossier… dat moet de patiënt zelf online invullen. Voor zover ik kan zien meldt N-A geen verstrekkingen terug. Conclusie: geen compleet dossier voorhanden in de ‘gewone apotheek’. In spoedeisende situaties is compleetheid van het dossier in de ‘gewone apotheek’ en daarmee dienstapotheek zeer gewenst / vereist.
Indien N-A besluit wél terug te gaan melden dan betekent dit dat ‘de gewone apotheek’ het dossier van de patiënt in dat geval gratis bijwerkt?
Bij een ‘gewone’ OHRA verzekering 2010 (die ik zo snel alleen onder restitutie op de site vindt)kan de patiënt gewoon bij zijn/haar eigen apotheek blijven – die met zijn/haar arts de vertrouwde korte lijnen heeft. Dan wordt gewoon volgens de wetgeving vergoed.
Ik zie het voordeel van de N-A voor de verzekerden niet. Behalve dan dat OHRA dreigt met slechts uitkering van 75% wanneer de OHRA-ZORG-COMPACT-verzekerde zonder dringende reden naar de ‘gewone apotheek’ gaat.
Bij de meeste apotheken kun je tegenwoordig ook je medicijnen online bestellen en is er gratis bezorging. In mijn situatie: voor 11 uur besteld = dezelfde dag nog bezorgd….
Spoedeisend? dan stap ik desnoods zelf op de fiets!
Achmea heeft een overeenkomst met eFarma. Verzekerden met malaria profylaxe worden verwezen naar eFarma. Zij krijgen dan 100% vergoed.
Verzekerden die malaria middelen halen bij een andere apotheek krijgen 75% vergoed.
Zo werkt Achmea aan een goede langdurige relatie met de apotheken.
Zekur heeft ook een contract met een internet/postorder apotheek. Dat lijkt op de Ohra Compact Polis.
Apotheken hebben geen acceptatie plicht meer. Vaste klanten hebben een streepje voor. Zo werkt marktwerking twee kanten op.
Ach ja, de zorg is vaak ver te zoeken bij de verzekeraars. De DATZO’s bestaan dus echt!
Tijdens een reclame wordt geroepen (door een collega verzekeraar): we komen zelf uit de zorg!
Een psychiatrisch patient komt ook uit de zorg.
De Nationale apotheek had altijd al een lijntje met CZ en nu Ohra gefuseerd is met CZ is ergens op het kantoor nog wel een contractje te vinden. Unive, CZ en ook Achmea snuffelde aan dit concept en bieden al langer de mogelijkheid om geneesmiddelen bij een internet apotheek te bestellen. De consumentenbond heeft de afgelopen tijd genoeg onderzoek gedaan naar de kwaliteit van deze apotheken en de conclusie is ons allemaal bekend.
Wij hebben 1 Univé Zekur patiënt gezien dit jaar en die is het zo zat dat alles via een internet apotheek gaat (wij sturen ze ook voor magistrale bereidingen die kant op) dat deze naar een andere verzekering gaat (maar welke)
Er zijn nog vier kleine zorgverzekeraars in nederland die Oprechte Restitutie Polissen aanbieden. Bij normaal consumptie patroon van de verzekerden en normale werkwijze van de zorgverleners kunnen die zorgverzekeraars zelf ook goed uit de voeten. Begin een campagne in de apotheek of in de huisartsenpraktijk en leg folders neer van ONVZ, PNO, ASR en de Amersfoortse.
Wat AGIS/Achmea apothekers oplegt via een aanvullend tarief, doen wij vrijwillig om het systeem in de lucht te houden. Het systeem is het Zorgstelsel op basis van Keuze vrijheid voor de individuele verzekerde die kiest op door hem/haar zelf ervaren kwaliteit.
Neerleggen van folders mag. Ophangen van posters mag. Sturing naar specifieke zorgverzekeraars mag niet.
ONVZ, PNO, ASR, de Amersfoorste. Echte Restitutie Polissen zoals het bij aanvang van het systeem de bedoeling was. Laat de burgers zelf kiezen en doe als zorgverlener je opperste best om dat mogelijk te maken. Het moet immers van 3 kanten komen.