Binnen een week 1000 handtekeningen tegen antibioticaresistentie

Dinsdag 28 februari 2017 zette mevrouw Rooijakkers van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda de 1000ste handtekening tegen antibioticaresistentie. De handtekeningenactie is onderdeel van een campagne van het ministerie van VWS die vooral gericht is op professionals zoals huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten, bestuurders, onderzoekers, tandartsen, apothekers en dierenartsen.

Maar ook mensen die niet werkzaam zijn in de zorg kunnen digitaal een handtekening zetten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zette vorige week donderdag de eerste handtekening. Nu al hebben meer dan 1000 mensen haar voorbeeld gevolgd. Op de site www.daarwordtiedereenbetervan.nl/handtekening zijn alle handtekeningen te zien.

Op de site kan iedereen digitaal zijn handtekening zetten, ook via een tablet of smartphone, door de hand letterlijk op het scherm te plaatsen. Handtekeningen stromen binnen uit allerlei beroepsgroepen. Met het zetten van een handtekening laten de deelnemers zien dat ook zij verantwoordelijkheid nemen om in hun eigen werk de strijd aan te gaan tegen antibioticaresistentie.

Antibioticaresistentie
Als bacteriën een infectie veroorzaken, kunnen mensen en dieren daar ziek van worden. Soms zijn antibiotica nodig om zo’n infectie te bestrijden. Maar bij teveel gebruik van antibiotica gaan de bacteriën ‘wennen’ aan het middel en heeft het geen effect meer. Daardoor zijn infecties in de toekomst minder goed te bestrijden. Eenvoudig te behandelen ziektes, zoals blaasontsteking, kunnen dan levensbedreigend worden. Door zorgvuldig om te gaan met antibiotica kunnen we er samen voor zorgen dat deze antibioticaresistentie niet verder groeit.

Author: Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Nederland gezond en wel. Dat is het motto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het is de ambitie van VWS om iedereen zo lang mogelijk gezond te houden en zieken zo snel mogelijk beter te maken. Ook wil het ministerie mensen met een beperking ondersteunen en maatschappelijke participatie bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *