Bijwerkingen van geneesmiddelen bij coronavirusinfectie

By | 26/03/2020

De geneesmiddelen die nu worden ingezet zijn hydroxychloroquine en chloroquine. Deze zijn niet voor dit doel ontwikkeld en onderzocht. Ook remdesivir wordt experimenteel ingezet. Omdat deze geneesmiddelen gebruikt worden bij de behandeling van een nieuw virus, is het van belang om de bijwerkingen goed in de gaten te houden en bij ons te melden. 

Wetenschappelijk bewijs

Er wordt hard gewerkt om wetenschappelijk bewijs te verkrijgen of deze middelen veilig en werkzaam zijn bij patiënten met een coronavirusinfectie.

We weten bijvoorbeeld niet of patiënten met een coronavirusinfectie misschien andere bijwerkingen krijgen dan al bekend zijn. Koop geen geneesmiddelen via internet van handelaren die claimen dat hun product COVID-19 kan behandelen of voorkomen. Gebruik alleen geneesmiddelen voorgeschreven door de arts. 

(Hydroxy)chloroquine 

Chloroquine is een oud geneesmiddel, dat wordt gebruikt onder meer als antimalariamiddel. Het middel hydroxychloroquine is verwant aan chloroquine. Bekende bijwerkingen van deze middelen zijn bijvoorbeeld oogproblemen door beschadiging van het netvlies en hartproblemen bij langdurig gebruik.

Bijwerkingen (Hydroxy)chloroquine 

Productinformatie (Hydroxy)chloroquine 

Remdesivir

Remdesivir is een geneesmiddel dat nog niet officieel geregistreerd is, maar gezien de bijzondere omstandigheden toch gebruikt kan worden (compassionate use). Er is nog weinig bekend over de veiligheid.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *