Bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2021

By | 04/08/2022

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.462 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Er zijn net als in vorige jaren geen nieuwe verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Meldingen 

In 2021 ontving Lareb 1.462 meldingen van 4.636 mogelijke bijwerkingen na vaccinaties gegeven in het RVP. Dit zijn gemiddeld drie tot vier bijwerkingen per melding. Hiervan is 88% door (ouders/naasten van) kinderen en zwangeren gemeld en 12% door zorgprofessionals. De meest gemelde bijwerkingen zijn koorts, prikplaatsreacties, overgeven, hoofdpijn en huilen. 

Evenveel meldingen

In 2021 ontving Lareb ongeveer evenveel meldingen van bijwerkingen als in 2020. Er was één groot verschil te zien. Lareb ontving in 2021 meer meldingen na HPV-vaccinatie (Cervarix). De stijging is mogelijk te verklaren door de gestegen landelijke vaccinatiegraad voor HPV.

Geen signaleringen

Op basis van de door Lareb ontvangen meldingen in 2021 zijn er geen signaleringen voor bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden in het kader van de vaccinveiligheid binnen het RVP.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *