Bijwerkingen Canesten Gyno

By | 24/06/2020

Bijwerkingencentrum Lareb ontving  over een periode van veertien jaar tweeënveertig meldingen van vaginaal bloedverlies bij gebruik van Canesten Gyno.

Canesten Gyno

Dit is een geneesmiddel met clotrimazol voor de behandeling van vaginale schimmelinfecties. Het is zonder recept te koop bij de apotheek, drogist of supermarkt. Er zijn tabletten, capsules en crèmes om in te brengen  in de vagina.

Vaginaal bloedverlies

De helft van de vrouwen had last van een klein beetje bloedverlies of roze afscheiding. Bij anderen waren de bloedingen net zo erg als een ongesteldheid, of zelfs erger. Bij de meesten begonnen de klachten binnen twee dagen na het starten met de kuur. De klachten gingen vanzelf over na twee tot vijf dagen. Zeven vrouwen hadden vaker last gehad van vaginale bloedingen bij gebruik van Canesten Gyno.

Oorzaak voor de bloedingen

Klachten van een vaginale schimmelinfectie zijn jeuk en witte afscheiding zonder geur. Ook kan het slijmvlies van de vagina rood en dik zijn. Bloedverlies hoort daar niet bij. Het inbrengen van een tablet, capsule of crème kan in het slijmvlies een wondje veroorzaken. Dat kan daarna gaan bloeden.

Een andere mogelijke oorzaak is de invloed van clotrimazol op vrouwelijke hormonen. Hierover is nog veel onduidelijk en is meer onderzoek nodig. Ook de rol van gelijktijdig gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen is nog onduidelijk. Bij miconazol, een ander geneesmiddel voor vaginale schimmelinfecties, is vaginaal bloedverlies bekend als bijwerking.

Andere oorzaken voor ongewoon bloedverlies

Vaginaal bloedverlies heeft ook andere oorzaken. Denk daarbij aandoeningen van de baarmoeder, zwangerschap, gebruik van bloedverdunners en dunner wordend slijmvlies bij het ouder worden. Ook bij infecties zoals chlamydia kan vaginaal bloedverlies ontstaan. Er is daarnaast nog onduidelijkheid over de rol van de applicator die gebruikt wordt om clotrimazol in te brengen. Onderzoek door een arts is nodig bij onverklaarbare of aanhoudende klachten van vaginaal bloedverlies.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over het ontstaan van deze klachten. Het CBG gaat de informatie van Lareb bespreken met het Europese netwerk, waar wordt besloten of de bijsluiter moet worden aangepast.

Lees de analyse

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

One thought on “Bijwerkingen Canesten Gyno

  1. Irene

    Na het gebruik van canesten gyno, werden de klachten in het begin alleen maar heftiger en met licht bloedverlies erbij. Dit houdt nu al 4 dagen aan. Ik vind het geen fijn medicijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *