Bijwerkingen bij wisselen naar Amfexa

Bijwerkingencentrum Lareb ontving afgelopen maanden een stijgend aantal meldingen van bijwerkingen voor Amfexa (dexamfetamine). De meeste meldingen zijn bekende bijwerkingen van dexamfetamine. De grootschalige omzetting van een apotheekbereiding van dexamfetamine naar Amfexa is een mogelijke verklaring voor het aantal gemelde klachten.

Dexamfetamine

Dexamfetamine is een stimulerend medicijn. Het verbetert de aandacht en stemming bij patiënten met ADHD. Sinds 2016 is dexamfetamine onder de naam Amfexa op de markt als geregistreerd medicijn voor kinderen en jongeren met ADHD in de leeftijd van 6-17 jaar.

In de praktijk wordt dexamfetamine ook gebruikt door volwassenen met ADHD en bij narcolepsie (slaapziekte). Het medicijn is daarnaast beschikbaar als apotheekbereiding.

Als een medicijn is geregistreerd, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het medicijn beoordeeld en goedgekeurd. Dit is bij een apotheekbereiding niet het geval. Bij een apotheekbereiding maakt een apotheker het medicijn.

Grootschalige omzetting

In juli 2019 heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aangegeven dat apothekers dexamfetamine alleen als apotheekbereiding mogen verstrekken als er geen geregistreerd alternatief is. Daardoor zijn er veel gebruikers omgezet van apotheekbereide dexamfetamine naar Amfexa.

Beoordelingen van meldingen

De meldingen van bijwerkingen bij Amfexa gebruik zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Lareb beoordeeld. De meeste meldingen gaan over bijwerkingen die vaak voorkomen en al in de bijsluiter staan. Tot nu toe leiden de meldingen niet tot nieuwe inzichten over de veiligheid van het medicijn. Er zijn ook geen problemen met de kwaliteit van Amfexa gevonden.

Een stijging van het aantal meldingen zien we vaker wanneer veel patiënten in korte tijd moeten wisselen van medicijn. Bijwerkingencentrum Lareb en het CBG blijven de meldingen volgen.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

5 thoughts on “Bijwerkingen bij wisselen naar Amfexa

 1. R Witte

  Ik ben benieuwd of bij de nieuwe meldingen ook meldingen opgenomen zijn van Gebruikers die BEIDE medicijnen gebruikt hebben.
  Zo lijkt het allerzins niet over te komen.
  Veel klachten die ik op diverse groepen gelezen heb, gaat over bijwerkingen van Amfexa die diezelfde mensen NIET hadden op de magistraal bereidde Dexamfetamine.
  Mijzelf als voorbeeld gebruikend: Zeer wisselende stemming en opvliegend en chaotisch na overschakeling op Amfexa.
  JA deze staan als mogelijke bijwerking bij Dex ook vermeld, echter heb ik daar géén last van bij gebruik magistraal bereidde Dexamfetamine.
  En zo zijn er helaas veel mensen die een vergelijkbare ervaring hebben…

 2. K

  Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat het magistraal bereide product van 5 mg, precies hetzelfde als Amfexa werkt. Amfexa lijkt wel sneller te werken, misschien een kwestie van een vluggere desintegratie van de tablet?

  Groot voordeel is dat Amfexa van constante kwaliteit is, hetgeen bij de magistrale bereiding zeker niet altijd het geval was.

 3. G

  Ik kan uit ervaring vertellen dat Amfexa heel erg anders werkt dan de apothekers bereidingen, om nog maar te zwijgen over de bijwerkingen. Een schande dat dit aan ons als adhd-ers wordt opgelegd en ja, er zijn vast een aantal mensen die het er goed op doen, maar elk lichaam reageert weer anders helaas.

 4. Tom

  Dit moet echt stoppen!

  Wakker worden moeten de mensen bij het CBG en de minister.

  Tentin werkt 100% anders dan magistraal bereide dex
  En er worden hier over de rug van vele adhd’ers vuile “ financiële spelletjes gespeeld”.

  Grondstoffen/ zuiverheid en hulpstoffen, daar zit het hem in.

  Wellicht onaangekondigd het lab van Tentin is bezoeken, meerdere keren per jaar. en grondstoffen vergelijk doen met een Ceban , Val, Magistraal, Regenboog apotheek?

  Dit Stinkt aan alle kanten en het moet stoppen deze poppenkast.

  Wij adhd’ers hebben recht op goeie en juiste medicatie.

  Wij hebben recht om te leven en ook op een prettig manier deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

 5. B.

  Tentin werkt voortreffelijk. Het is alleen even opnieuw instellen, maar ik zou voor geen goud terug willen naar de magistraal bereide Dexamfetamine met nogal eens een wisselend effect…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *