Bijna kwart geriatrische patiënten krijgt niet de benodigde medicijnen

Bij 75% van de patiënten blijkt een verschil te bestaan tussen wat de huisarts schrijft over het medicijngebruik in de verwijsbrief aan een afdeling geriatrie, en wat de patiënt en de (mantel)zorg meldt over de werkelijk gebruikte medicatie. Dat blijkt uit het onderzoek van Linda Tulner.

Geriatrische patiënten krijgen steeds meer geneesmiddelen, vooral voor nieuwe diagnoses. Desondanks krijgt bijna een kwart van de patiënten niet alle benodigde medicijnen. Anderzijds worden bij bijna de helft (44,5%) van de patiënten combinaties gezien met kans op een nadelig effect.

Van de patiënten ouder dan 80 jaar met hoge bloeddruk wordt 95% behandeld met bloeddrukverlagende middelen. Bij patiënten met boezemfibrilleren (een onregelmatige hartslag) die bloedverdunners zouden moeten gebruiken om beroertes te voorkomen, krijgt de helft deze ook daadwerkelijk. Bij 78% van de patiënten zijn er extra risicofactoren voor het krijgen van een beroerte aanwezig terwijl er óók redenen zijn om juist geen antistolling voor te schrijven. Alleen bij een hogere leeftijd was er een grotere kans dat er geen antistolling voorgeschreven werd. Tulner promoveert 20 mei aan de Universiteit Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *