Bijna de helft van de bedrijven heeft liever niet iemand met hiv

De helft van de bedrijven geeft aan iemand met hiv minder snel een vast contract te zullen geven. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het Aids Fonds. Daaruit blijkt ook dat acht op de tien leidinggevenden vinden dat een werknemer met hiv dit moet melden in een sollicitatiegesprek.

De belangrijkste reden voor bedrijven om geen werknemer met hiv in dienst te nemen is dat zij de kans op ziekteverzuim groot achten en de kans op infectie van andere werknemers zoveel mogelijk willen verkleinen. Het Aids Fonds toont met dit rapport aan dat er onder leidinggevenden nog veel misverstanden over de chronische ziekte hiv bestaan. Vandaag neemt FNV voorzitter Agnes Jongerius het rapport in ontvangst. Jongerius onthult dan ook de foto van zichzelf die vanaf dinsdag op vacaturesites geplaatst wordt met de vraag: ‘Vind jij dat iemand bij een sollicitatie moet vertellen dat ie hiv heeft?’

Verzuim
42 procent van de leidinggevenden is van mening dat er bij bedrijfshulpverlening (BHV) een risico op hiv-infectie bestaat. Nog eens 43 procent van de leidinggevenden ziet liever niet dat iemand met hiv in de bedrijfskantine werkt. Een ander misverstand is dat werknemers met hiv meer risico op ziekteverzuim en uitval zouden geven. Bij grote bedrijven denkt 40 procent van de leidinggevenden dat een werknemer met hiv vaker verzuimt dan een werknemer zonder hiv.

Voor het TNS NIPO-onderzoek in opdracht van het Aids Fonds zijn in totaal 1.031 Nederlanders ondervraagd. Daarnaast zijn 243 leidinggevenden van kleine, middelgrote en grote ondernemingen geïnterviewd.