
Tijdens de internationale studentencompetitie SensUs presenteren 14 teams vanuit de hele wereld nieuwe ideeën voor sensoren voor het meten van adalimumab in het bloed.
Meer dan 200.000 mensen in Nederland hebben chronische ontstekingsreuma. Dagelijks hebben zij last van beperkingen door ontstoken gewrichten, pijn en ernstige vermoeidheid. Het vinden van de juiste soort en hoeveelheid medicatie is een grote uitdaging in de behandeling. Met een biosensor kan in een druppeltje bloed direct worden gemeten of het medicijn voldoende werkt.
SensUs 2019
Tijdens de internationale studentencompetitie SensUs – die aankomende vrijdag 30 augustus 2019 plaatsvindt op de campus van de TU Eindhoven – presenteren 14 teams vanuit de hele wereld nieuwe ideeën voor zulke sensoren.

Tijdens het evenement SensUs demonstreren en testen de deelnemende teams hun biosensoren. Foto: SensUs 2018
Ontwikkeling biosensoren
Het is de vierde keer dat de door TU/e-studenten georganiseerde wedstrijd SensUs plaatsvindt, bedoeld om de ontwikkeling van biosensoren te versnellen. Biosensoren zijn kleine instrumenten die in een bloeddruppeltje snel en eenvoudig de aanwezigheid van stoffen kunnen meten die een indicatie geven van ziekte en gezondheid. Hoe belangrijk biosensoren kunnen zijn, weten bijvoorbeeld mensen met diabetes die een glucosemeter gebruiken. “Zij kunnen dankzij deze sensoren gemakkelijk meten hoeveel insuline ze zichzelf moeten geven”, vertelt Menno Prins, hoogleraar biomedische technologie en initiator van de SensUs-competitie.
Succesvolle competitie
De kracht van de competitie zit volgens Prins in de creativiteit van de studenten. “Studenten zijn nog onervaren en beginnen met een frisse blik aan het onderzoek”, zegt Prins, “Dit zorgt voor vernieuwende ideeën. Teams van universiteiten in de hele wereld werken in een open atmosfeer waar kennis gedeeld wordt. Dit jaar doen er 14 teams mee. Dit betekent 14 nieuwe, verschillende ideeën en technieken om dezelfde stof te meten”.

Elk jaar trekt het evenement meer bezoekers. Vorig jaar kwamen er 10.000 mensen uit 80 landen naar Eindhoven. Foto: SensUs 2018
De drie eerdere edities van de competitie richtten zich telkens op een andere stof om op te testen, van een belangrijk antibioticum tot een eiwit dat een indicator is voor hartfalen. Niet alleen de toenemende belangstelling en aantal deelnemende teams tonen het succes van de competitie. Winnende concepten leiden tot patenten, uitnodigingen om te spreken op internationale conferenties en diverse prijzen. “Uit het winnende Zwitserse team van vorig jaar ontstaat al een startup die er veelbelovend uitziet”, zegt Prins.
Reuma
Dit jaar richt SensUs zich op het meten van reumamedicijn adalimumab in het bloed. Voor patiënten met chronische ontstekingsreuma is het niet eenvoudig om de optimale hoeveelheid medicijn vast te stellen. Een bloedtest in een laboratorium kan weken duren, terwijl de precieze dosis voor een patiënt van groot belang is: een te lage dosis biedt weinig profijt en onherroepelijke schade aan de gewrichten, een te hoge dosis kan juist bijwerkingen geven. Daarbij zijn de kosten van adalimumab hoog. Met een biosensor kan voor ieder individu op ieder moment de juiste dosis medicijn worden bepaald, voor een effectievere behandeling en kostenbesparing.
Reuma Nederland
Reuma Nederland, de grootste patiëntenorganisatie en onderzoekfinancier voor reuma, is partner van Sensus 2019. “Wij zijn heel enthousiast over de SensUs-competitie omdat sensortechnologie de behandeling van met mensen met ontstekingsreuma verder kan verbeteren”, aldus adjunct-directeur Corné Baatenburg de Jong. “Een betere behandeling betekent een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma en dat is wat wij willen bereiken”.
Op vrijdag 30 augustus vindt de wedstrijd plaats op de TU Eindhoven. Dit jaar komen 14 teams naar Eindhoven, vanuit de Verenigde Staten, Canada, China, Europa, en Afrika. Bezoekers krijgen workshops, lezingen, demonstraties, en kunnen hun stem uitbrengen. De teams zullen hun sensoren testen en aan het einde van de dag zullen de winnaars bekend worden gemaakt. Het evenement is gratis en aanmelden gaat via de SensUs website.