Beschikbaarheidsproblemen antibiotica voor kinderen

Er zijn op dit moment beschikbaarheidsproblemen met verschillende antibiotica. Het gaat specifiek om antibioticadranken die vooral worden gebruikt voor de behandeling van infecties bij kinderen. Er zijn meerdere oorzaken voor deze beschikbaarheidsproblemen. Voor de behandeling van infecties bij kinderen zijn er nog beperkte voorraden van alternatieven beschikbaar. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten

Het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten heeft meldingen ontvangen voor de volgende dranken:

  • claritromycine
  • azitromycine
  • amoxicilline 
  • amoxicilline/clavulaanzuur

Er is niet één oorzaak aan te wijzen waardoor de beschikbaarheidsproblemen optreden. Zo zijn er onder andere productieproblemen en een stijgende vraag.

Medicijnen uit het buitenland

De IGJ heeft tekortenbesluiten afgegeven, waardoor apothekers en groothandelaren tijdelijk vergelijkbare medicijnen uit het buitenland mogen halen. Deze maatregel voorziet niet volledig in de behoefte, omdat andere Europese landen ook tekorten met antibiotica hebben en de levertijd meerdere dagen tot weken is.

Optimale inzet beschikbare voorraden

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) gaat in gesprek met betrokken beroepsgroepen om te kijken hoe de beperkte hoeveelheden optimaal kunnen worden ingezet. Het LCG werkt hiervoor verschillende scenario’s uit. Het CBG, de IGJ en de KNMP zijn hier nauw bij betrokken. 

Over Meldpunt tekorten

De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit van onder meer de geneesmiddelen en gezondheidszorg in Nederland. Het CBG beoordeelt medicijnen en is betrokken bij de toelating op de markt. De IGJ en het CBG coördineren samen het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *