Beschikbaarheid epilepsiemedicijn Sabril

Er is in Nederland een tekort aan Sabril tabletten (vigabatrine), een medicijn tegen epilepsie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft toestemming gegeven de tabletten uit het buitenland te halen. Sabril bestaat ook als granulaat voor drank. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners het granulaat alleen in te zetten voor patiënten voor wie tabletten niet geschikt zijn. Daardoor blijft het granulaat beschikbaar voor de behandeling van jonge kinderen, voor wie geen alternatief op de markt is. 

Epilepsie

Vigabatrine helpt om verschillende vormen van epilepsie onder controle te houden. Specialisten kunnen het voorschrijven als extra medicijn om ‘moeilijk controleerbare epilepsie’ te behandelen. Ook helpt Sabril bij infantiele spasmen (syndroom van West). Dit is een ernstige vorm van epilepsie, die begint bij kinderen onder de twee jaar. 

Tekort

De leveringsproblemen met Sabril 500 mg filmomhulde tabletten (RVG 13707) komen door problemen bij het maken van de werkzame stof vigabatrine. Het tekort duurt waarschijnlijk tot 1 april 2023. Om toekomstige tekorten zoveel mogelijk te voorkomen, maakt de fabrikant nu gebruik van een extra leverancier voor de werkzame stof. IGJ en CBG blijven in nauw contact met de fabrikant van dit medicijn en volgen de ontwikkelingen in de markt. 

Dringend advies aan zorgverleners

De beschikbaarheid van Sabril 500 mg granulaat voor drank (RVG 15722) is erg belangrijk voor de behandeling van jonge kinderen. Zij kunnen de tabletten niet gebruiken. CBG adviseert de apotheken om het granulaat te reserveren voor de behandeling van jonge kinderen. Ze moeten het granulaat dus niet als alternatief voor de tabletten gebruiken, maar gebruik maken van de toestemming van de IGJ om tabletten uit het buitenland te halen, al dan niet via een groothandelaar (tekortenbesluit). Het CBG vraagt ook aan artsen om granulaat alleen voor te schrijven aan patiënten voor wie tabletten niet geschikt zijn. Dat zijn vooral jonge kinderen. 

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *