Bereidende apotheken voldoen niet aan voorwaarden bij doorlevering dexamfetamine

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzocht of apothekers die dexamfetamine zelf bereiden en doorleveren aan andere apothekers zich aan alle voorwaarden voor doorlevering houden. Uit het onderzoek blijkt dat dat niet het geval is. De conclusie van de inspectie heeft mogelijk financiële gevolgen voor patiënten die dexamfetamine gebruiken.

Dexamfetamine is in Nederland verkrijgbaar als het geregistreerde product Amfexa. Dit geneesmiddel is alleen in tabletten van 5 milligram beschikbaar. Het doorleveren van een eigen bereiding aan een andere apotheek mag alleen als er geen geschikt geregistreerd alternatief is. Aan doorgeleverde bereidingen kunnen meer risico’s zitten voor de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van de geneesmiddelen, dan aan geregistreerde geneesmiddelen.

De meeste patiënten kunnen gebruikmaken van het geregistreerde geneesmiddel Amfexa. Voor een kleine groep patiënten, namelijk kinderen van 3 tot 6 jaar met ADHD, wordt regelmatig een lagere dosering voorgeschreven. Omdat er sprake is van een speciale behoefte van medische aard mogen eigen bereidingen voor deze patiëntengroep wel worden doorgeleverd. Er kan immers niet worden uitgekomen met Amfexa 5 mg. Ook in sommige andere gevallen kan er een medische noodzaak zijn voor een eigen bereiding, zoals bij een allergie voor een hulpstof. De apotheek die het middel uiteindelijk aan de patiënt geeft, moet per patiënt beoordelen of een doorgeleverde bereiding mag. Financiële overwegingen mogen geen rol spelen bij het ter handstellen van een doorgeleverde bereiding.

Wat is het risico van een doorgeleverde eigen bereiding?

Bij een doorgeleverde bereiding maakt een apotheker een geneesmiddel zelf, en levert dat vervolgens aan andere apothekers. Voor deze geneesmiddelen is geen handelsvergunning afgegeven. Als een geneesmiddel een handelsvergunning heeft, betekent dat dat de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het geneesmiddel onafhankelijk getoetst is. Dat is bij een eigen bereiding door een apotheek dus niet zo. Deze geneesmiddelen zijn daarmee niet per se onveilig, maar er zitten wel meer risico’s aan. Dat extra risico mag alleen worden genomen als er geen geschikte alternatieven zijn.

De discussie rondom dexamfetamine en de doorgeleverde bereidingen speelt al geruime tijd. Amfexa werd in 2015 geregistreerd en kwam 1 maart 2016 in de handel. Voor een deel van de patiënten brengt het gebruik van Amfexa hogere kosten met zich mee dan het gebruik van een doorgeleverde bereiding. Dat realiseert de inspectie zich. Maar in het belang van de patiënt kijkt de inspectie alleen naar kwaliteit en veiligheid.

Het onderzoek van de inspectie vond plaats tussen oktober 2017 en oktober 2018. Het is niet bekend of er sindsdien iets is veranderd in de werkwijze van de bereidende apotheken.

Author: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg en de jeugdzorg. Op 1 oktober 2017 zijn de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg gefuseerd tot de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

6 thoughts on “Bereidende apotheken voldoen niet aan voorwaarden bij doorlevering dexamfetamine

 1. Gerda

  Ik kan hier geen begrip voor opbrengen. Uit het niets word mijn medicatie stopgezet. En wil men mij dwingen Amfexa te gaan gebruiken. Ik heb dit middel al eens gebruikt, toen werd ik doodziek. Zware allergische reactie, toen kreeg ik nog dezelfde dag mijn dexamfetamine van GMP apotheek de collegiale bereiding. Dit medicijn is het enige waarop ik goed reageer. Nu begint het gedonder opnieuw en zit ik dus vanaf morgen zonder medicatie. Helaas is dus de Amfexa voor mij een gezondheidsrisico.
  Mijn huisarts, apotheker en mijn ziektekostenverzekering weigeren me te helpen. Wat betekent dit voor mij? Doordat ik niet op de gezonde manier kan afbouwen, kan ik me gaan voorbereiden op ernstige gezondheidsproblemen. Ik heb dit medicijn als vervanging van Ritallin gekregen, slik het al een aantal jaren en ik ben nu stabiel.
  Dat zal binnen 24 uur een heel ander verhaal worden.
  Het wil er bij mij niet in dat dit middel opeens een gezondheidsrisico is. Is het risico dat ik nu loop door accuut te stoppen, niet vele malen groter?
  Terwijl ik dit in tranen schrijf, voel ik me zo in de steek gelaten. En ben ik bang voor wat gaat komen.

 2. Ab Kansloos

  Laat vooral geen reactie achter De waarheid mag hier blijkbaar niet gezegd worden.

 3. Kroon

  Absurde beslissing van het IGJ, juist de Dexamfetamine van de, in mijn geval Ceban, geeft veel minder gezondheidrisico. Deze Dex werkt heel rustig zonder enige bijwerking. Nu moet zonodig iedereen aan de Amfexa met als enige reden dat het zogenaamd geregistreerd is. Het wordt zonder enig overleg met de patiënt doorgevoerd met als enig resultaat ontevreden patiënten die vaak na lang zoeken hun vertrouwde Dex verliezen. De meningen op Mijn medicijn.nl zeggen genoeg, Amfexa is troep, sluit je ogen hier niet voor. Beste apothekers, zelfbereidende apothekers, overheid, dokters, psychologen geef alstublieft de patiënten de mogelijkheid zelf een keuze te maken wat ze slikken. Het is onze gezondheid, we betalen er genoeg voor en wij willen graag normaal functioneren met een prettig medicijn.

 4. Mirjam Nijman

  Helemaal mee eens wat Kroon schrijft! Wie gelooft dat Amfexa hetzelfde is als dexamfetamine 2,5 Mg tabletten van de magistrale bereider heeft zich slecht laten voorlichten! Weliswaar bevatten beide de werkzame stof dexamfetamine maar niet exact dezelfde hulpstoffen /samenstelling/bereiding! Het lijkt me nogal logisch dat het effect en de uitwerking van Amfexa dan ook verschilt …..met de dexamfetamine 2,5 Mg DMB! Ik vindt het een kwalijke zaak en onverantwoord dat dit middel wordt aangeboden als “goed alternatief”!! Amfexa is gewoon een goedkoper medicijn die ons de strot in wordt geduwd, omdat de dexamfetamine 2,5 Mg voor de verzekeraars te duur werd….. kortom een smerig geldspelletje tussen fabrikant en verzekeraars waar wij nu de dupe van zijn geworden. Kennelijk wordt niet te moeite genomen om zich te verdiepen in de symptomen en klachten van ADHD en ADD bij zowel kinderen als volwassenen en wat een goed adequaat en juiste samenstelling van een medicijn voor deze persoon doet! Een grote groep gebruikers van de dexamfetamine (2,5 Mg DMB) kunnen dankzij dit specifieke medicijn al vele jaren weer goed functioneren, zonder dit specifiek medicijn dreigen zij echter weer terug te vallen in een slechtere geestelijke gezondheid waardoor zij niet goed meer kunnen functioneren thuis en op de arbeidsmarkt waardoor de kosten van uitval op de werkvloer en de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg weer zullen toenemen! Want wanneer de dexamfetamine 2,5 Mg niet meer wordt gemaakt en vergoed ,en er geen adequaat altertatief geboden wordt, zullen vele gedwongen worden te stoppen met de dexamfetamine….. met rampzalige gevolgen! Dat kan toch niet de bedoeling zijn?? In wat voor land leven wij dat men niet zelf kan kiezen voor het beste medicijn die op jou van toepassing is met het meest gunstigste effect wat ten goede komt van je gezondheid, waar jij het best op functioneert daar is toch iedereen bij gebaat? Ik voel me machteloos, ontredderd, wanhopig en verdrietigen gestresst, hulpeloos ……

 5. Henk Verhaeren

  Vuile gore vieze teringhufters zijn het, en d an ook nog met een smoes aankomen dat het in het belang van de patient is!!! Achterlijke schofterige oplichters dat het zijn. Ik kots op zekots e

 6. Monique Degens

  Ook ik(vrouw 57 jaar) ben zwaar de dupe van dit administratieve gedrocht waarbij ik als patient,, een al jaren goed functionerende gebruiker van dexamphetaminesulfaat totaal niet mee blijk te tellen!! terwijl de gevolgen enorm zijn.
  Bizar!! Luister en huiver:
  Ik ben in november zonder overleg of aankondiging gedwongen (bij het ophalen van mijn herhaalrecept dexamfetamine bij mijn apotheek) over te stappen op tentin met de mededeling dat dit exact hetzelfde is en prettige dag verder.
  Ik ben compleet ontregeld, het duurde een maand voor ik in de gaten had dat tentin de oorzaak van mijn klachten is.
  Dit weekend acuut gestopt en binnen twee dagen heb ik geen last meer van de volgende symptomen:
  hartkloppingen, gejaagd gevoel, groot concentratie probleem, slapeloosheid, hoofdpijn, verwardheid, somberheid, suicidale gedachten, misselijkheid…en ik ben er vast nog wat vergeten.
  Absurd.
  Medicatie loopt al jaren via huisarts, ben niet onder behandeling omdat ik goed functioneer. Nu moet ik terug naar de psychiater die de medische noodzaak (opnieuw)moet gaan vaststellen. Het mag wat kosten..
  ruim tien jaar geleden heeft een psychiater dat ook al gedaan, toen had ik ook klachten bij gebruik van ritalin en amfexa en stapte ik over op dexamfetamine, met prima resultaat.
  Afgepoeierd worden we.

  Sterkte voor mijn lotgenoten en Prettige dag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *