Astma-exacerbaties na overstap nieuwe inhalator met salbutamol van Sandoz

By | 06/06/2016

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot eind mei dit jaar 45 meldingen van een mogelijk verminderd effect van salbutamol van het merk Sandoz. Patiënten gebruikten voorheen een andere astma-inhalator met salbutamol voor de behandeling van hun klachten.

Bij een aantal patiënten, onder wie 28 kinderen jonger dan 18 jaar, was een ziekenhuisopname nodig vanwege een astma-aanval na wisseling naar deze nieuwe inhalator. Onder de melders waren gebruikers (inclusief ouders van astma-patiëntjes) en zorgverleners, zoals medisch specialisten.

De fabrikant Sandoz heeft in oktober 2014 een inhalator met salbutamol 100 microgram/dosis op de markt gebracht; te herkennen aan RVG-nummer 34424. Deze wijkt qua uiterlijk én qua samenstelling af van het reguliere Sandoz-product, dat door veel patiënten gebruikt werd. Zo bevat het nieuwe product oliezuur als hulpstof. Alle meldingen betroffen een omzetting van het reguliere naar het nieuwe Sandoz-product.

Onderzoek in Europees verband heeft geen verklaring opgeleverd voor het optreden van astma-exacerbaties bij het gebruik van dit nieuwe product. Er is geen kwaliteitsdefect van salbutamol Sandoz gevonden. Het CBG vindt dat nader onderzoek nodig is:

Nader onderzoek salbutamol Sandoz

Meer meldingen over vergelijkbare problemen na omzetting naar dit product kunnen bijdragen aan een veiliger gebruik.

– Melden kan via het meldformulier.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *