Apothekersassistenten onder zware druk

Apothekersassistenten komen steeds minder toe aan hun eigenlijke werkzaamheden: de farmaceutische zorg. Dat komt omdat zij aan de balie in de apotheek steeds meer tijd kwijt zijn met het uitleggen van maatregelen van zorgverzekeraars en de overheid. Met name het steeds ingewikkelder wordende preferentiebeleid van zorgverzekeraars veroorzaakt zo veel extra taken voor het apotheekpersoneel, dat de apothekersassistenten Minister Klink in een brandbrief hebben laten weten dat de zorg voor de patiënt in het gedrang komt.

Margo Briejer, voorzitter van Optima Farma, de beroepsorganisatie van apothekersassistenten: “Apothekersassistenten zijn gewend om efficiënt en secuur te werken. De aard van ons werk vereist dat ook. Maar nu kunnen wij, door de enorme werkdruk, de kwaliteit van zorg niet meer garanderen. Wij hebben dit beroep gekozen omdat wij zorg willen verlenen aan patiënten die onze zorg nodig hebben. In plaats daarvan gaat steeds meer tijd zitten in het uitleggen welke verzekeraar wat vergoedt, waarom het geneesmiddel er anders uitziet dan de patiënt gewend is en in sommige gevallen ook nog eens waarom de patiënt twee in plaats van één tablet moet innemen. En volgend kwartaal kan alles weer anders zijn. Het is vragen om moeilijkheden. Oudere patiënten, die meerdere medicijnen naast elkaar moeten gebruiken, raken er compleet van in de war. Geen wonder, want wij professionals snappen het ook niet meer. Onze brief aan de Minister is dan ook een noodkreet.”

Door de slechte financiële situatie van veel apotheken dreigt bovendien een vacaturestop en mogelijk ontslagen in de branche. Bij één apotheekketen is het al zover. De komende twee jaar zullen daar zo’n tweehonderd arbeidsplaatsen geschrapt worden. Die onzekerheid veroorzaakt extra zorgen voor de apothekersassistenten en hun werkgevers. Behalve het verlies aan werkgelegenheid zou e.e.a. ook tot gevolg hebben dat de zorgtaken, die onder de huidige omstandigheden al in het gedrang zijn, verder onder druk komen te staan.

CAO partijen KNMP, ASKA, FNV Bondgenoten en CNV Publieke Zaak, maken zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen en dringen bij Minister Klink en zorgverzekeraars aan op snelle en doeltreffende maatregelen. Jan Paul Veenhuizen, vakbondbestuurder FNV Bondgenoten: “Het onvermogen van de politiek om duidelijkheid te geven over het voortbestaan van apotheken, bedreigt het werk van de apothekersassistenten. Daarnaast is snel oplopende werkdruk een bedreiging voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. Verkeerd medicijngebruik is nu al een grote kostenpost en zal hierdoor toenemen. En dan praten we nog niet over de ellende hierbij voor patiënten en de betrokken apothekersassistent”. Ook bestuurder André Bal van CNV Publieke Zaak ontving al tal van signalen van toenemende werkdruk, ontslagdreiging en vacature stops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *