Apothekers waarschuwen vakantiegangers voor verboden medicijnen

By | 11/06/2014

Mensen die medicijnen gebruiken die onder de Opiumwet vallen mogen deze alleen met een speciale verklaring meenemen naar Europese bestemmingen. Er staan strenge straffen op het overtreden van deze regels. Met de zomervakantie voor de deur wijzen apothekers patiënten dan ook op de noodzaak om tijdig een zogeheten Schengenverklaring aan te vragen.

Niet alleen slaap- en kalmeringsmiddelen zoals nitrazepam of oxazepam vallen onder de Opiumwet, ook morfine-achtige pijnstillers en medicinale cannabis behoren tot die groep. Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van het feit dat ook ADHD-middelen als methylfenidaat (Ritalin® en Concerta®) in veel landen onder de Opiumwet vallen.

Het aanvragen van een officiële Schengenverklaring kan tot vier weken duren. Daarom raden apothekers hun patiënten nu al aan om deze zaken te regelen om straks onnodig vakantieleed te voorkomen.

Farmatec.nl
Het aanvraag formulier voor de Schengenverklaring is te verkrijgen via www.farmatec.nl. De arts moet de verklaring ondertekenen en Farmatec controleert de verklaring en verklaart deze al dan niet rechtsgeldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *