Apothekers vragen toestemming

Apotheek 1200x800

Dagelijks geven duizenden Nederlanders hun apotheker en/of huisarts toestemming om hun medische gegevens te delen met andere zorgverleners via een zorginfrastructuur zoals het Landelijk Schakelpunt (LSP). Een belangrijke reden om dit te doen is verbetering van de kwaliteit van hun zorg.

Daarom zullen apotheken en huisartsen in de Noord-Kop hun patiënten de komende tijd actief om toestemming vragen. Natuurlijk wil je als patiënt weten waarvoor je precies toestemming geeft en hoe die toestemming de kwaliteit van zorg verbetert. De zorgverlener beschikt over die informatie. In de praktijk is vaak de folder/brochure over het elektronisch delen van je medische gegevens beschikbaar. En de website www.vzvz.nl geeft antwoord op alle vragen.

Alleen met toestemming!
Alleen huisartsen en apotheken mogen medische gegevens beschikbaar stellen en alleen maar als de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven. Andere huisartsen, apotheken en specialisten in het ziekenhuis mogen enkele van deze medische gegevens alleen inzien als dat nodig is voor de behandeling van de patiënt.

Toestemming vragen
De patiënt regelt zijn toestemming bij de huisarts en de apotheek. Deze zorgverleners moeten ieder apart toestemming krijgen van de patiënt om diens medische gegevens beschikbaar te mogen stellen. Om het patiënten makkelijker te maken hebben huisartsen, apotheken, het Gemini Ziekenhuis en Medisch Centrum Alkmaar afgesproken ook voor elkaar toestemming te vragen. Brengt de patiënt in de komende maanden een bezoek aan de huisarts of apotheek, dan zullen deze toestemming vragen voor gegevensuitwisseling. Er bestaat dan ook de mogelijkheid om meteen toestemming te regelen voor kinderen die jonger zijn dan zestien jaar. Een brief en een folder leggen duidelijk uit waarom en waarvoor de patiënt toestemming geeft. Ook de huisartsenposten in de regio gaan hun patiënten actief om toestemming vragen.

Gegevens altijd snel bij de hand
Zorgverleners maken gebruik van een regionaal netwerk om elektronisch medische gegevens te delen met andere zorgverleners in de regio. Bij dienstwaarneming kunnen via dit netwerk huisartsen de belangrijkste en meest recente gegevens uit het huisartsdossier van de patiënt opvragen en behandelende zorgverleners een actueel overzicht van de medicijnen die de patiënt gebruikt. Ook is het mogelijk om allergieën zichtbaar te maken. Zo hebben zij alle belangrijke informatie over de gezondheid van de patiënt op elk moment snel bij de hand. Ook ‘s avonds, in het weekend, tijdens vakanties en in spoedsituaties.

Beveiligd
Een paar relevante feiten op een rijtje. De zorginfrastructuur is goed beveiligd en is geen database. Medische gegevens worden niet opgeslagen in het netwerk. Ze blijven gewoon staan waar ze altijd al stonden: in de computer van huisarts en apotheek.

Zelf regelen
De patiënt kan zelf ook toestemming regelen zonder tussenkomst van een zorgverlener, online via www.ikgeeftoestemming.nl. Let op: voor iedere zorgverlener moet apart toestemming worden verleend. Op www.vzvz.nl is meer informatie te vinden over de het elektronisch delen van medische gegevens.

Author: Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is verantwoordelijk voor de uitwisseling van gegevens via de zorginfrastructuur van het Landelijk Schakelpunt (LSP). De VZVZ zorgt ervoor dat het netwerk goed functioneert, zodat bijvoorbeeld zorgverleners alleen de gegevens kunnen inzien die voor hun beroepsgroep zijn toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *