Apothekers spreken voor hun beurt over inkomstenontwikkeling

ZN is van mening dat apothekersorganisatie KNMP wel heel erg op de zaken vooruitloopt in de discussie over de ontwikkelingen van het apothekersinkomen. Het beeld dat de apothekers oproepen, herkent ZN niet.

Apothekers willen een hogere vergoeding per geleverd medicijn om hun verlies aan bonussen en kortingen te compenseren. Ze willen bovendien op voorhand een compensatie voor verlies dat pas in de toekomst mogelijk gaat plaatsvinden. Apothekers beroepen zich hierbij op een onderzoek dat nog niet openbaar is en waar de NZa nog een besluit over moet nemen. Het is terecht dat de Minister eerst het definitieve advies van de NZa afwacht, zodat de cijfers voor iedereen inzichtelijk zijn.

Dankzij het preferentiebeleid van zorgverzekeraars zijn de prijzen van generieke geneesmiddelen spectaculair gedaald en daarmee de totale geneesmiddelenkosten minder gestegen. ZN noemt dit een goede ontwikkeling in tijden van crisis en bezuinigingen. De verzekerde merkt de lagere geneesmiddelenkosten direct in zijn eigen risico en in de premie voor de zorgverzekering. Zorgverzekeraars hebben aangekondigd hun inspanningen op dit terrein ook in 2010 voort te zetten en/of uit te breiden.

Dit past in het beleid van de overheid om overmatige bonussen en kortingen bij apothekers af te romen. Dit beleid wordt al vijftien jaar gevoerd en leidt nu eindelijk tot succes, mede dankzij de inspanningen van zorgverzekeraars. Apothekers die ondanks dit overheidsbeleid toch grote financiële risico’s hebben genomen bij investeringen, overnames en goodwillbetalingen, kunnen niet eisen dat hun verliezen nu gecompenseerd worden door een verhoging van hun tarief.

Zorgverzekeraars houden goed in de gaten of zij aan hun zorgplicht kunnen blijven voldoen en de geneesmiddelenvoorziening op peil blijft. ZN is het met minister Klink eens dat er vooralsnog geen aanleiding is om in te grijpen.

2 thoughts on “Apothekers spreken voor hun beurt over inkomstenontwikkeling

 1. Jaap

  Verlies dat pas in de toekomst gaat plaatsvinden? Met terugwerkende kracht voor verlies dat al sinds juli 2008 plaatsvindt zullen ze bedoelen.
  Dat je het er als ZN niet mee eens bent lijkt me logisch, het is per slot van rekening een belangenclub, maar je moet wel de feiten een beetje op de rij houden.
  Gelukkig weten we sinds de affaire Transitieaccoord dat ZN een achterhaalde organisatie is die namens niemand spreekt.

 2. Peter

  Hoezo cijfers van de NZa inzichtelijk. Mogelijk wel inzichtelijk maar statistisch gezien een aanfluiting. Alleen die apotheken uit onderzoek meenemen die passen bij de uitkomst die men wil aantonen.
  Merkwaardig dat er nu zoveel apotheken die 108 niet halen.
  nb 5-10 jaar geleden kon het risico op deze inkomstenderving nooit voorzien worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *