Apothekers ontsluiten verborgen beeldgeschiedenis

By | 06/02/2018
Geneesmiddel in beeld, boek

Apothekers ontsluiten verborgen beeldgeschiedenis

De apothekers Annemieke Horikx en prof. dr. Toine Pieters ontsluiten via het boek Geneesmiddel in beeld een verborgen geschiedenis. De uitgave telt zo’n tweehonderd covers van historische geneesmiddelfolders, die een prachtig overzicht geven van ziekte, gezondheid, maatschappij en vormgeving in de twintigste eeuw. De prenten waren voor het algemeen publiek eerder niet toegankelijk, omdat het om medicijnreclame gaat.

Alleen zorgverleners mogen advertenties van receptgeneesmiddelen ontvangen. De merkmedicijnen uit de reclamefolders zijn echter in Nederland niet meer op de markt. Daarom is het nu wel mogelijk ze aan een groter publiek te openbaren. De KNMP geeft het boek Geneesmiddel in beeld uit ter ere van haar 175-jarig bestaan. Alle leden krijgen een exemplaar toegestuurd.

Schat met geneesmiddelreclame

Apotheker Horikx stuitte tijdens een opruiming van het KNMP-archief op de schat met reclameafbeeldingen. Ze was verrast door de fraaie vormgeving van de covers en zette zich in om deze te publiceren in boekvorm.

Medewerkers van de KNMP verzamelden de folders vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw. Zo wilden zij informatie inwinnen over de vele nieuwe geneesmiddelen van fabrikanten – spécialités – die in deze periode de markt opkwamen. Een nieuwe situatie voor apothekers: zij waren gewend hun medicijnen zelf te bereiden, en wisten dan precies wat erin zat en of ze veilig waren voor de patiënt. De samenstelling van spécialités was voor apothekers vaak onbekend. De KNMP richtte daarom in 1949 een Documentatiedienst op. Die produceerde voor abonnees informatiekaartjes over de nieuwe medicijnen.

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: ‘Toen, net als nu, was de grootste zorg van apothekers: veilig medicijngebruik. Of het nu om geneesmiddelen van fabrikanten gaat of om geneesmiddelen die zij zelf bereiden: apothekers willen weten dat dosering, werking en toepassing passen bij de patiënt en bij de andere medicijnen die hij of zij gebruikt. Dat is van levensbelang, en daar maken we ons al 175 jaar hard voor.’

Geschiedenis van de farmacie

Geneesmiddel in beeld verschijnt onder redactie van hoogleraar in de geschiedenis van de farmacie Pieters. Naast de beelden bevat het jubileumboek een artikel over geneesmiddelreclames in de twintigste eeuw, een geschiedenis van de Documentatiedienst en het Laboratorium der Nederlandse Apothekers, en een verhandeling over vormgeving. ‘Geneesmiddel in beeld laat mooi zien hoe medicijnen een rol spelen als drager van betekenis van ziekte en gezondheid. En tegelijkertijd ook als smeerolie in de alledaagse gezondheidszorg’, aldus Pieters.

Alle leden krijgen exemplaar

Alle KNMP-leden krijgen een exemplaar van Geneesmiddel in beeld toegestuurd. Een extra exemplaar bestellen? Leden krijgen korting.

Bestellen

– Boek: Geneesmiddel in Beeld

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *