Apothekers KNMP steunen campagne Nierstichting

By | 20/05/2014

Nierstichting, medicatieveiligheid

De apothekersorganisatie KNMP is verheugd over de Nierstichtingcampagne ’Medicijnen moeten u beter maken, niet slechter’. De campagne helpt patiënten het belang in te zien van de invloed van de nieren op de werking van medicijnen in het lichaam.

Met de digitale check Nier&Medicijn wijst de Nierstichting patiënten met diabetes, met een hoge bloeddruk en met hart- en vaatziekten op het feit dat medicijnen hun werk alleen veilig kunnen doen als de nieren goed werken.

Campagne belangrijk voor veilig medicijngebruik
Als nieren minder goed werken dan hopen de medicijnen in het lichaam op. De patiënt loopt risico op veel meer bijwerkingen. Wie bovendien al nierschade heeft, loopt onnodig risico op verergering daarvan.

KNMP-voorzitter en apotheker Rik van der Meer omarmt de campagne daarom met enthousiasme: “De apotheker heeft specifieke kennis over medicijnen. Als de apotheker weet hoe hoog de nierfunctiewaarde van een patiënt is, dan kan hij, in overleg met de arts, beoordelen of aanpassing van de medicatie nodig is.”

Informatie over nierfunctie delen
De apotheker weet niet automatisch wat de nierfunctiewaarde van een patiënt is of wanneer de functie van de nieren voor het laatst is gemeten. De KNMP roept patiënten dan ook op om de informatie over hun nierfunctiewaarde te delen met hun apotheker. Of toestemming te geven dat de apotheker deze informatie opvraagt bij de behandelend arts.

Van der Meer benadrukt: “Zo kunnen apothekers bijdragen aan deskundige en verantwoorde zorg en veilig en effectief medicijngebruik. We hopen dat veel Nederlanders de check Nier & Medicijn invullen op de website van de Nierstichting.”

Meer informatie
– Nierstichting: Medicijnen moeten u beter maken, niet slechter
– Nierstichting: Doe de check Nier & Medicijn
– Apotheek.nl: Verminderde nierfunctie en medicijnen (met o.a. belangrijke tips voor patiënten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *