Apothekers haalden onterecht Ranbaxy-producten uit de schappen!!

Generieke middelen met grondstoffen uit de Ranbaxyfabriek in Toansa zijn zonder noodzaak uit de schappen geweerd. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert hiermee op een artikel in de Telegraaf d.d 19 maart 2014 over de weigering van de IGZ om een lijst met geneesmiddelen die stoffen bevatten uit de Ranbaxyfabriek in Toansa openbaar te maken.

Fabrikanten van dure merkgeneesmiddelen halen hun grondstoffen net zo goed uit een in opspraak geraakte fabriek in India als de makers van goedkope medicijnen. Toch worden alleen goedkope generieke middelen als Ranbaxy uit voorzorg door apothekers uit de schappen gehaald. Zo luidde het bericht in de Telegraaf.

Maar volgens de minister waren er geen gevaren voor volksgezondheid en dienden de producten niet uit de schappen gehaald te worden. ‘Voor zover dat is gebeurd, kan ik niet beoordelen waarom apothekers dat deden, zo schrijft Schippers. Er is bewust gekozen om geen lijst te publiceren met geneesmiddelen met grondstoffen uit de Ranbaxyfabriek in Toansa. Dit vanwege de angst dat er een run zou ontstaan op vervangende producten van fabrikanten van merkgeneesmiddelen. De fabriek in Toansa is in maart opnieuw geïnspecteerd door de EMA. Schippers: ‘Zo snel als de inspectieresultaten het toelaten zal worden overgegaan tot opheffen van het importverbod.’

Bron; Min VWS, Axon, 15 mei 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *