Apothekers gezocht voor onderzoek naar minderen en stoppen medicatie bij ouderen

By | 23/09/2022

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is op zoek naar apothekers en huisartsen voor een wetenschappelijk onderzoek naar het minderen en stoppen van cardiovasculaire en diabetesmedicatie bij oudere patiënten. Deelnemers starten in januari 2023. 

‘Minderen en stoppen van medicatie’

Voor het onderzoek worden samenwerkende apotheken en huisartspraktijken gezocht die proactief aan de slag willen met de module ‘Minderen en stoppen van medicatie’. Daarvoor biedt het UMCG een training aan over ‘deprescribing’ van cardiovasculaire en diabetesmedicatie. Ook is het voor het onderzoek van belang om bij tien patiënten een medicatiebeoordeling uit te voeren. Deelnemers doen mee als team, bestaande uit één apotheker en één of meerdere huisartsen waar de apotheek mee samenwerkt.

Achtergrondinformatie

De nieuwe module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ (december 2020) biedt handvatten om het moment van afbouwen te bepalen bij oudere patiënten met cardiovasculaire of diabetesmedicatie. De module is een onderdeel van de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. Er is een trainingsprogramma voor apothekers, huisartsen en praktijkondersteuners ontwikkeld om de aanbevelingen uit de module in de praktijk te brengen, en beslissingen over het minderen of stoppen van deze medicatie samen af te stemmen met de patiënt. Om te bepalen wat de effecten hiervan zijn voor zowel patiënten als zorgverleners is een wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld. Het ZonMw financiert het onderzoek binnen het programma ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen’. Ook de KNMP draagt financieel bij aan dit onderzoek. 

Interesse?

Het UMCG zoekt ten minste veertig apothekers voor het onderzoek. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met onderzoeker Peter Stuijt van het UMCG via e-mailadres p.j.c.stuijt@umcg.nl of telefoonnummer 0612095100. Per onderzoeksteam is er een tegemoetkoming van 500 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *