Apotheken verstrekken 7% minder medicinale cannabis

Nederlandse apotheken verstrekten in het afgelopen jaar 49.500 keer medicinale cannabis. Dat is ongeveer 7% minder dan het aantal van 53.300 in 2017. Het aantal keer dat cannabis in gedroogde vorm door apotheken werd afgeleverd nam sterk af. Het gebruik van medicinale cannabisolie nam nog wel toe. Dat schrijft de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Medicinale cannabis

De sterke toename van het gebruik van medicinale cannabis, zoals die de afgelopen jaren plaatsvond, is voorbij. De SFK constateert over 2018 zelfs een afname ten opzichte van 2017, dat tot dusver het topjaar was. Mogelijk houdt deze afname verband met de publicatie van het standpunt van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) over het voorschrijven van medicinale cannabis door huisartsen.

NHG-standpunt

In juni 2018 bracht het NHG dit standpunt uit omdat huisartsen steeds vaker vragen over cannabis kregen van patiënten bij wie gangbare therapieën onvoldoende effectief waren of te veel bijwerkingen gaven. Het NHG adviseert huisartsen terughoudend te zijn bij het voorschrijven van cannabis omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor pijnreductie of verbetering van de kwaliteit van leven. Huisartsen zouden het gebruik van medicinale cannabis alleen kunnen overwegen bij patiënten in de palliatieve fase.

Het NHG adviseert wel om medicinale cannabis uit de apotheek te gebruiken en geen cannabis uit coffeeshops of cannabisolie uit drogisten of reformzaken. De terugval in het gebruik van medicinale cannabis ten opzichte van 2017 deed zich vooral voor in de maanden mei en juni. Van het NHG-standpunt bestond al in maart 2018 een conceptversie. Dat verklaart mogelijk waarom er al in mei bijna zevenhonderd verstrekkingen door apotheken minder waren dan in dezelfde maand van 2017 (-13%). In juni waren dat er zelfs duizend minder (-21%). De aantallen in juli 2017 en 2018 waren weer praktisch gelijk. Als mei en juni buiten beschouwing worden gelaten, komt de daling van het aantal verstrekkingen over geheel 2018 uit op minder dan 5%.

Overigens is het gebruik van cannabis op voorschrift van huisartsen beperkt van omvang. Ongeveer drie kwart van de mensen die medicinale cannabis gebruiken krijgen dit voorgeschreven door een huisarts, en dat is net iets meer dan één patiënt per gemiddelde huisartspraktijk van tweeduizend ingeschreven patiënten. Dit cijfer komt overeen met dat van het onderzoeksinstituut NIVEL dat daarover in september 2018 een nieuwsbericht uitbracht.

Iets meer olie

Medicinale cannabis wordt in Nederland geteeld onder verantwoordelijkheid van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) dat valt onder het ministerie van VWS. De leverancier Bedrocan brengt gedroogde vormen van cannabis op de markt (flos). Enkele apotheken produceren daaruit cannabisolie, die met verschillende concentraties van de werkzame stoffen dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD) beschikbaar zijn. Het aantal verstrekkingen van deze olievarianten nam in 2018 nog wel toe, namelijk met zo’n 1100 (+4%). Van de gedroogde vormen waren er vijfduizend verstrekkingen minder (-19%).

Aantal verstrekkingen per jaar van medicinale cannabis door openbare apotheken 2008 – 2018

Author: Stichting Farmaceutische Kengetallen

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) verzamelt en analyseert gegevens over het geneesmiddelengebruik in Nederland. De SFK beschikt over de meest omvangrijke, meest gedetailleerde gegevensverzameling op dit gebied in Nederland. De gegevensverzameling komt tot stand met behulp van meer dan 95% van de openbare apotheken in Nederland en omvat de gebruikscijfers van 15,3 miljoen personen.

One thought on “Apotheken verstrekken 7% minder medicinale cannabis

  1. Mathias

    Het lijkt alsof er geen rekening is gehouden met het feit, dat veel patiënten uit financiële reden moesten stoppen met medicinale cannabis. Sinds 2017 wordt medicinale cannabis niet meer vergoed door zorgverzekeraars. Veel patiënten betalen sindsdien hun medicinale cannabis uit eigen portemonnee tot het geld op is. De kosten voor medicinale cannabis zijn in de apotheek bijna onbetaalbaar. Zijn er ook cijfers hoeveel patiënten bij de arts vragen naar en recept voor medicinale cannabis, onafhankelijk van of de arts ja of nee zegt? Is er bekend hoeveel mensen in Nederland baat hebben bij medicinale cannabis? Medicinale cannabis was altijd alleen voorgeschreven als er reguliere geneesmiddelen niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen hebben. En menswaardig leven is veel patiënten genomen door het aktuelle beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *