Apotheken mogen naar verwachting vanaf april zelftesten aanbieden

By | 09/03/2021

Openbaar apotheken kunnen mogelijk binnenkort corona-zelftesten aanbieden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Naar verwachting zullen in april de eerste zelftesten op de Nederlandse markt komen.

Antigeensneltesten

Momenteel worden deze zogeheten antigeensneltesten, naast PCR testen, in de teststraten van de GGD gebruikt. De binnenkort verkrijgbare zelftesten behoeven volgens het ministerie een duidelijke instructie of begeleiding door ‘een geschoold iemand’. Aan het einde van de maand komt een groep van experts met een advies over het gebruik van deze zelftesten.

Thuisgebruik

Momenteel mogen de sneltesten enkel worden gebruikt onder de verantwoordelijkheid van een arts, en zijn die niet goedgekeurd als zelftest voor thuisgebruik. Daarvoor gelden aanvullende eisen, vanwege het hogere risico op onjuist gebruik. Doordat het ministerie nu ontheffingen gaat verlenen, mogen leveranciers deze sneltesten ook aanbieden als zelftesten.

Korter wattenstaafje

Op de website van de Rijksoverheid komt een overzicht beschikbaar van testen die een ontheffing hebben gekregen. Dit overzicht zal de KNMP overnemen in de Q&A over het coronavirus. Deze testen, die dus ook apotheken mogen aanbieden, krijgen een korter wattenstaafje. Het ministerie benadrukt dat zo’n test vraagt om een instructie of begeleiding door ‘een geschoold iemand’.

CE-keurmerk

Wanneer apotheken overgaan tot het aanbieden van sneltesten aan personeel of patiënten, dient deze test een CE-keurmerk te hebben en gevalideerd te zijn voor testen op COVID-19. Lees hierover meer bij het KNMP-standpunt over zelftesten.

De KNMP wil bij de minister nadruk leggen op het belang van een duidelijke instructie of begeleiding bij zelftesten. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van een zelfafname. Apothekers kunnen in hun rol als medicatiespecialist en zorgverlener die ondersteuning bieden.

Meer informatie

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *