Apotheek van de toekomst in Eindhoven

By | 21/06/2018
Renate Richters, Pim Poels

Officiële opening plaats van de nieuwe centrale voorraadlocatie SGE Apotheek. Wethouder Sociale Zaken Renate Richters was hierbij aanwezig en samen met Pim Poels sprak ze enthousiast over dit unieke en innovatieve concept in apotheekland.

Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE) opent op donderdag 21 juni 2018 een centrale apotheek waar de meeste recepten voor SGE patiënten worden voorbereid. De 8 apotheken van SGE in Eindhoven gaan logistiek van zorg scheiden. SGE vindt dat apothekers en apothekersassistentes meer zorgverleners moeten kunnen zijn en als medicijncoach optreden voor de patiënt.

Het klaarzetten van de geneesmiddelen, het logistieke proces, wordt om deze reden uit de apotheken van SGE gehaald en centraal op een externe locatie verzorgd. Er komt in de apotheek hierdoor meer tijd voor zorg en patiënten hebben meer keuze hoe, waar en wanneer ze hun medicatie willen ontvangen.

Ingrijpende veranderingen

Het vak van apotheker staat voor een ingrijpende verandering. Naast dat farmaceutisch-technische ontwikkelingen snel gaan, ontwikkelt de deskundigheid van de apotheker zich op terreinen als medicatiebeoordeling, consultvoeren en samenwerken in de keten. De apotheker is de centrale zorgverlener binnen het farmaceutische zorgproces. Dit is echter voor de patiënt moeilijk waarneembaar.

Uit onderzoek van het Nivel [1] onder 800 patiënten komt dat patiënten bij vragen over geneesmiddelen naar de huisarts gaan en dat ze de apotheek als afhaalpunt zien. Patiënten zijn niet goed op de hoogte wat de apotheek aan zorg en diensten biedt. De Patiëntenfederatie [2] laat zien dat het zorgproces te verbeteren is: patiënten willen integrale zorg waar rekening wordt gehouden met verschillende aandoeningen en medicijnen als ook met de persoonlijke situatie en voorkeuren van de patiënt. Apothekers bij SGE willen hun deskundigheid als zorgverlener beter in kunnen zetten voor de patiënt.

Medipunt

SGE is om deze reden in 2017 gestart met het omvormen van enkele apotheken naar een Medipunt. Alles wat het zorgproces stoort, is uit de apotheek gehaald. De Medipunten concentreren zich op het leveren van zorg. Eindhovenaren kunnen in een Medipunt de aangevraagde medicatie ophalen en met een apothekersassistent of apotheker in gesprek gaan over hun medicatiegebruik.

Voorraad en distributie

Een volgende logische stap voor SGE was om het voorraadbeheer en de distributie van geneesmiddelen en hulpmiddelen van alle SGE apotheken te centraliseren. Geneesmiddelen worden centraal gereed gemaakt in de nieuwe SGE apotheek aan de Avignonlaan.

Kaartje SGE apotheek

De patiënt kiest vervolgens waar ze hun medicatie geleverd willen krijgen. Het is mogelijk om geneesmiddelen op te halen bij een SGE apotheek, een SGE Medipunt of te laten bezorgen in Eindhoven, op een tijdstip naar keuze. Zelfs ‘s avonds of op het werk. Ook kunnen medicijnen 24 uur per dag, 7 dagen per week worden afgehaald uit een van de afhaalautomaten van SGE.

Met deze nieuwe werkwijze zet SGE een stap naar de apotheek van de toekomst.

Officiële opening

Op donderdag 21 juni 2018 opent wethouder Renate Richters samen met SGE-apotheker Pim Poels de centrale SGE-apotheek aan de Avignonlaan.

[1] Farmaceutische zorg in de eerste lijn: ervaringen en meningen van burgers. Nivel, april 2018.
[2] Zorg bij medicijngebruik dichtbij mensen: zorg en begeleiding bij medicijngebruik volgens patiënten. Patientenfederatie Nederland, maart 2018.

Author: SGE

Stichting Gezondheidscentra Eindhoven e.o. (SGE) bestaat uit 11 gezondheidscentra, verspreid over de wijken in Eindhoven. De zorgverleners die bij SGE werken (huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen, apothekers, ondersteuners, etc.) zijn 100% betrokken bij de wijk en maken zich sterk voor duurzaam gezondere wijken in Eindhoven. Onze deur staat letterlijk en figuurlijk open, voor u en iedereen in de wijk. Er werken ruim 300 zorgverleners bij SGE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *