Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen

Zeven van de 10 medicijnen die patiënten op recept ophalen bij de apotheek, zijn merkloos. Over deze merkloze medicijnen bestaan veel vragen bij patiënten en consumenten. De antwoorden daarop staan vanaf nu in een folder met eenvoudige tekst en veel beeld.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontwikkelde deze samen met 10 patiëntenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en de Patiëntenfederatie Nederland.

Met de folder wil het CBG een bijdrage leveren aan het vertrouwen in en goed gebruik van merkloze medicijnen. Apothekers, artsen en patiëntenorganisaties kunnen de folder kosteloos bestellen bij het CBG.

Wisselen van merkloos medicijn
Deze nieuwe folder sluit aan bij de actuele discussies over het wisselen van en naar merkloze medicijnen. Vrijdag 19 mei 2017 promoveert CBG-beoordelaar en onderzoeker Yang Yu ook op dit thema. De conclusie van het onderzoek van Yu luidt: “Merkloze medicijnen kunnen veilig uitgewisseld worden. Hetzelfde geldt voor merkloze medicijnen onderling.”

Prof. dr. Bert Leufkens, voorzitter van het CBG, beaamt dat mensen kunnen vertrouwen op generieke medicijnen. “Om dat vertrouwen te behouden is het belangrijk om de patiënt voor ogen te houden als er gewisseld wordt. Want: generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen, maar niet iedere patiënt is hetzelfde. Minder wisselen, goede voorlichting en het bieden van een oplossing op maat als een patiënt klachten heeft: dit versterkt het vertrouwen in de medicijnen en het goede gebruik ervan.”

Een merkloos medicijn is een merkmedicijn in een ander jasje
Een merkloos medicijn is een soort ‘kopie’ van een merkmedicijn. Een merkloos medicijn werkt hetzelfde als het merkmedicijn. Dat is van tevoren uitgebreid onderzocht. Wel kan het er anders uitzien, een andere verpakking hebben, of anders smaken. Andere woorden voor merkloze medicijnen zijn ‘generieke medicijnen’, of generieken. Merkloze medicijnen worden op de markt gebracht als het octrooi van het originele merkmedicijn verlopen is. Dit is vaak het moment waarop mensen wisselen of ‘overstappen’ van merkmedicijn naar merkloos medicijn.

– Folder: Merkloze medicijnen

Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *