Antibioticagebruik in ziekenhuizen nog niet adequaat

By | 25/01/2016

Onderzoeker Caroline van den Bosch is vrijdag 22 januari 2016 gepromoveerd op het onderzoek naar kwaliteitsindicatoren waarmee het antibioticagebruik geëvalueerd en verbeterd kan worden.

Van den Bosch laat zien dat een groot deel van het antibioticagebruik in ziekenhuizen nog niet adequaat is. Zij nam de kwaliteit van antibioticagebruik in Nederlandse ziekenhuizen onder de loep.

Kwaliteitsindicatoren
Het doel was om een meetsysteem te ontwikkelen op basis van kwaliteitsindicatoren. Hiermee kan het antibioticagebruik geëvalueerd worden bij de behandeling van bacteriële infecties in het ziekenhuis. Vervolgens heeft ze de kwaliteitsindicatoren getest op meetbaarheid en betrouwbaarheid in 1890 ziekenhuispatiënten (uit 4 academische en 18 andere ziekenhuizen) met verschillende infecties. Dit onderzoek is uitgevoerd door AMC met financiering uit het ZonMw-programma Priority Medicines Antimicrobiële Resistentie.

Bedreiging volksgezondheid
Antibiotica zijn niet weg te denken uit de moderne geneeskunde. Veel behandelingen zouden niet mogelijk zijn zonder effectieve bestrijding van bacteriële infecties. Het veelvuldig gebruik van antibiotica is echter de belangrijkste oorzaak van de toename in het ontstaan van resistente micro-organismen. Dit is een grote bedreiging van de volksgezondheid, ook omdat vrijwel geen nieuwe antibiotica worden ontwikkeld.

Author: ZonMw

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) is een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg ter verbetering van de kennis. Ze beheert circa 90 subsidieprogramma's op de gebieden Wetenschap en Innovatie; Preventie; Zorg en welzijn en; Kwaliteit en doelmatigheid. Haar voornaamste opdrachtgevers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De organisatie is een zelfstandig bestuursorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *