Ambagon haalt 75 miljoen euro op voor ontwikkeling nieuwe kankerbehandelingen

De biotech start-up Ambagon Therapeutics heeft bij een financieringsronde het uitzonderlijke bedrag van 75 miljoen euro (85 miljoen dollar) opgehaald. Met het geld gaat het Nederlands-Amerikaanse bedrijf medicijnen doorontwikkelen waarmee kanker in de toekomst beter behandeld kan worden.

Ambagon is in 2020 ontstaan op basis van vele jaren onderzoek aan de TU Eindhoven van onder andere Eline Sijbesma en Loes Stevers.

Moleculaire lijm

Zo creëerde Eline Sijbesma een moleculaire lijm waarmee je onder meer een beginpunt hebt voor het ontwikkelen van borstkanker-medicijnen. De lijm biedt ook goede perspectieven voor de ontwikkeling van medicijnen voor onder meer diabetes of taaislijmziekten. De resultaten werden onder andere in de gerenommeerde journals JACS en Nature Communications gepubliceerd.

Er werken momenteel 20 mensen bij Ambagon; de helft op de TU/e-campus in Eindhoven en de helft in San Francisco. Het is de bedoeling dat dit aantal in Eindhoven door de financiële injectie verdubbelt.

TU/e-hoogleraar Chemische Biologie Luc Brunsveld heeft de start-up samen met TU-universitair hoofddocent Christian Ottmann (Molecular Cell and Structural Biology) en Michelle Arkin (professor aan de Universiteit van California) opgericht.

In toom houden

Op dit moment is het team bezig met de doorontwikkeling van de moleculaire lijm, een medicijn dat het mogelijk maakt om ziekteverwekkende eiwitten beter in toom te houden.

“Bij gezonde mensen zijn hun cellen in evenwicht. Wanneer iemand ziek is, zoals bij kanker, zijn de cellen uit balans gebracht”, legt Brunsveld uit. “Eiwitten kunnen hiervan de oorzaak zijn; wanneer eiwitten muteren, overactief worden en daardoor niet goed functioneren, kunnen ze bijdragen aan de groei van bijvoorbeeld tumoren.”

Andere eiwitten kunnen deze onbalans juist herstellen door de zieke eiwitten in toom te houden en tumorgroei te stagneren. Deze ‘goede’ eiwitten kunnen worden daarbij geholpen door sommige medicijnen. Maar dat lukte tot nu toe alleen als de ziekte veroorzakende eiwitten een duidelijke structuur hebben en dat is lang niet altijd het geval. Vaak hebben dit soort eiwitten een onduidelijke structuur.

Onderzoekers van de TU/e en de Universiteit van California hebben daarom moleculen ontwikkeld die ‘goede’ eiwitten toegang geeft tot ziekte veroorzakende eiwitten zonder duidelijke structuur. Dit molecuul koppelt deze twee eiwitten aan elkaar waardoor de broodnodige toegang ontstaat, de zogeheten moleculaire lijm. Als dit verder ontwikkeld wordt tot een volwaardig medicijn maakt dat onder meer betere kankerbehandeling mogelijk.

Klinische studies

Het zal nog jaren duren voor de lijm kan worden ingezet als medicijn. Hier gaan eerst nog klinische studies aan vooraf. Brunsveld is erg te spreken over de huidige vorderingen en het vertrouwen van investeerders.

“In ons academische lab hebben we de basis gelegd waarop we verder kunnen bouwen. We zijn erg blij dat we grote stappen kunnen gaan zetten in de doorontwikkeling van medicijnen waarmee we kanker beter kunnen behandelen. Ons doel is dat deze medicijnen in de toekomst de basis van verschillende kankerbehandelingen gaan vormen.”

Financieringsronde

De financieringsronde werd geleid door Nextech Invest. Een eerdere seed-ronde werd gefinancierd door RA Capital Management, Droia Ventures, Inkef Capital, AbbVie Ventures, MRL Ventures Fund en Mission BioCapital. Investeerders van de seed sloten zich allen aan bij de huidige Series A-financieringsronde, samen met de nieuwe investeerder Surveyor Capital (Citadel).

Author: Technische Universiteit Eindhoven

Eindhoven University of Technology is a research-driven university of international standing, where excellent research and excellent education go hand in hand. We focus on a balanced approach towards education, research and valorization of knowledge in the areas of engineering science and technology.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *