Minister Klink zou bij zijn collega Cramer van Milieu te rade moeten gaan over de beleidslijn met betrekking tot het subsidiëren van actiegroepen en organisaties. Cramer heeft eerder aangegeven af te willen van een automatische subsidiëring van actiegroepen die niet veel verder komen dan kritiek leveren of het voeren van acties op kosten van de belastingbetaler. Nefarma vindt dat een goede gedachte.
Overheidsgeld voor projecten die de farmaceutische zorgverlening aantoonbaar verbeteren, is goed besteed. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bevorderen van therapietrouw, het tegengaan van over- en ondermedicatie en verbetering van de kennis over farmacotherapie bij voorschrijvers.
Een structurele financiering van organisaties of initiatieven die zich vooral bezighouden met het bekritiseren en in de verdachtenbank plaatsen van farmaceutische bedrijven, draagt niet bij aan zulke doelen. Daar wordt niemand beter van, behalve de betrokken organisaties. Stoppen daarmee dus, oordeelt Nefarma.
Het model van Cramer is veel vruchtbaarder: alleen op projectbasis initiatieven ondersteunen die aantoonbaar bijdragen aan een verbeteringen. Concreet resultaat, dát wordt de maatstaf om namens de burgers geld uit te geven.